ИНИЦИЈАТИВА ЗА ВРАЋАЊЕ СПОМЕНИКА КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ ПРВОМ КАРАЂОРЂЕВИЋУ

Ове године у новембру ће у Србији бити прослављена стогодишњица од завршетка Великог рата и присједињења Војводине матици Србији. Централна манифестација ће се одржати у Београду, а почасни председник Организационог одбора је Александар Вучић, председник Републике Србије.

У контексту доприноса Града Сомбора обележавању овог значајног датума националне историје, имајућу у виду чињеницу да и Град Сомбор прославља овај јубилеј сећајући се на 13. новембар када је Никола Илић Бајко, мајор Краљевске војске Србије са својом четом ушао у Сомбор, чиме је наш град ослобођен Аустроугарске и припојен матици Србији, у име Одборничке групе „Александар Вучић-Србија побеђује“, покрећемо иницијативу за враћање споменика Краљу Александру Првом Карађорђевићу на локацију испред Градске куће у улици Краља Петра Првог.

Имајући у виду чињеницу да је споменик Краља Александра Првог Карађорђевића био на овој локацији све до априла 1941. године, као и да је споменик дело Антуна Аугустинчића, једног од најзначајнијих вајара тадашње Југославије, и представља владара државе на чијем челу је био у време када се овај значајан догађај одиграо, сматрамо да се чином враћања споменика на најприкладнији начин даје допринос прослави стогодишњег јубилеја.

Правни основ за покретање иницијативе налазимо у Одлуци о подизању и одржавању споменика и скулптуралних дела на територији Града Сомбора („Сл. лист града Сомбора“, бр.9/2010); те напомињемо да није у супротности са важећом планском документацијом: Генералним планом града Сомбора ("Сл.лист општине Сомбор", бр.5/2007) и Планом детаљне регулације централне зоне "Венац" ("Сл.лист града Сомбора", бр.3/2009), те да одговара намени предметног простора уз поштовање услова Покрајинског завода за заштиту споменика културе Нови Сад, важећих градских прописа Одлуке о уређењу града ("Сл. лист града Сомбора", бр. 8/2017 и 2/2018), као и процедуре коју спроводи Комисија за подизање споменика и постављање скулптуралних дела Града Сомбора.

ПРЕДСЕДНИК ОДБОРНИЧКЕ ГРУПЕ

„АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА ПОБЕЂУЈЕ“

Зоран Рус