Вести

АКТИВИСТИ СНС-а ОБЕЛЕЖИЛИ СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ: АКО РЕСКИРАШ, ТРЕБА ДА СЕ ТЕСТИРАШ!

Унија жена, у сарадњи са Унијом младих ГрО СНС Сомбор, организовала је акцију поводом 1. децембра, Светског дана борбе против сиде.

Активисти су поделом флајера желели да информишу своје суграђане, посебно оне млађе, о видовима трансмисије овог опасног вируса, као и облицима ризичног понашања. Према последњим расположивим подацима у Србији је од 1985. године до данас регистровано 3.389 хив позитивних особа, док је више од хиљаду људи изгубило живот у борби са опортунистичким инфекцијама које изазива сида, последњи стадијум инфекције хив-ом.

Сида или AIDS , како се у свету назива ова болест , синдром је стечене имунолошке дефицијенције коју карактерише прогресивно слабљење имунитета што доводи до неотпорности на бројне инфекције и туморе.

Преноси се путем незаштићеног сексуалног односа, преко заражене крви, са инфициране мајке на дете током трудноће, порођаја или дојења. Омладинци Српске напредне странке су овом акцијом осим превентивног деловања, желели и да укажу на још један проблем, а то је однос према оболелима који често трпе разне облике дискриминације.

За сада не постоји ефикасан лек или вакцина који гарантује излечење, стога Унија младих СНС апелује суграђанима да је једини начин за превенцију болести избегавање ризичних облика понашања . Понекад се чини да те мере превенције прилично ограничавају личност, но ефикасне су и спашавају животе.

Треба поменути и да се много напредовало на пољу терапије, па је живот инфицираних знатно продужен. Из тог разлога се препоручује свим људима који су имали неки вид ризичног понашања, да правовремено провере свој хив статус, јер благовремено откривена и правилно лечена болест, може омогућити инфициранима да воде квалитетан и дуг живот.

Председница Уније жена СНС ГрО Сомбор, Јелена Согић позвала је све млађе генерације да се прикључе у овогодишњу кампању под слоганом ,, Тестирање је у моди '' да оду да се тестирају и прихвате одговорност за своје понашање.