Вести

Амбасадор Финске посетиo Сомбор

У оквиру манифестације „Србија у ритму Европе“, Сомбор је посетио  Њ.Е. Пека Орпана, амбасасдор Финске у Србији, са сарадницима и представницима неколико финских компанија које послују у Србији. 

 

Током боравка у Сомбору за Њ.Е. амбасадора Орпану, приређен је пријем у кабинету градоначелника Сомбора Саше Тодоровића, а потом су у скупштинској сали престављене финске компаније, као и потенцијали Града Сомбора.

У Регионалној привредној комори Сомбор, организован је састанак са привредницима у оквиру РПК Сомбор, а потом су домаћини и гости посетили Компанију „Проџети“ и Средњу пољопривредно-прехрамбену школу.

Изражавајући задовољство сусретом и састанком са амбасадором Финске Њ.Е. Орпаном, градоначелник Тодоровић је истакао да је до састанка дошло захваљујући организаторима манифестације „Србија у ритму Европе“, која ће се у Сомбору одржати 4. и 5. јуна.

 

Наредна два дана деца из Сомбора ће учествовати у приредбама које се одвијају у оквиру манифестације „Србија у ритму Европе“ и то је уједно промоција младости, највећег потенцијала којег Сомбор има. Финска је промотер и добар пријатељ ове манифестације. Састанак са господином Орпаном је један од најконкретнијих састанака које сам водио са неким од амбасадора. У посети Сомбору бораве и представници финских компанија, а Град Сомбор је започео сарадњу са финском компанијом  „Молок“.  Ова компанија  ће радити на томе да у најурбанијим деловима града изгради подземне контејнере који ће обезбедити већу хигијену и самим тим здравље наших суграђана. Верујем да ће из данашњих састанака произаћи добра сарадња, првенствено у области пољопривреде, али и у другим привредним гранама. Позвао сам финске компаније да се такмиче са италијанским фирмама које су овде  присутне, те да постану партнери истих компанија на територијиграда Сомбора. Капитал им је овде увек сигуран, а врата локалне администрације ће  им увек бити отворена – казао је градоначелник Тодоровић.

 

Њ.Е. Пека Орпана, амбасадор Финске у Србији је рекао да је „дан леп за посету“.

 

- Ваш град је предиван и осећам да смо заиста топло угошћени од стране добрих пријатеља. Разговарали смо о конкретним стварима. У фокусу наше дискусије били су потенцијали и могућности које Сомбор може да понуди финским компанијама. Пре него што сам дошао овамо, нисам много знао о Сомбору, али сада знам да град Сомбор има одличну локацијуи добру повезаност са суседима.  Све то ћемо пренети заинтересованим компанијама и нашим пријатељима. Неколико финских компанија је већ заинтересовано за сарадњу, а неке већ остварују сарадњу са локалним привредницима – рекао је Пека Орпана, амбасадор Финске у Србији.

Игор Карадаревић, извршни директор манифестације „Србија у ритму Европе“ је навео да је Сомбор изабран за сарадњу као велики и озбиљан град.

У наредна два дана, а поготово у петак у 20.30 часова, деца Сомбора ће славити боје Финске и Србије, јер деца су оно што нас повезује и она представљају оно што морамо да чувамо. Потрудићемо се да у наредном периоду саградимо објекат који ће представљати Националну кућу Финске и место на којем ће се, верујем, развијати културна сарадња – казао је Карадаревић и захвалио се градоначелнику Тодоровићу и  амбасадору Финске господину Орпани на подршци у остваривању Пројекта „Србија у ритму Европе“.