Вести

АМБАСАДОР МАЂАРСКЕ Њ.Е. ДР АТИЛА ПИНТЕР БОРАВИО У СОМБОРУ

    Амбасадор Републике Мађарске, њ.е. др Атила Пинтер (Attila Pintér) и Ласло Харастиа (László Harasztia), први саветник Амбасаде Републике Мађарске у Србији боравили су у Сомбору где су са градоначелником града Сомбора Сашом Тодоровићем разговарали о актуелним економским, културним и другим актуелним питањима. Свечаном пријему у кабинету градоначелника присуствовали су још и: Марта Одри Хорват, помоћник градоначелника за међународну сарадњу, Чаба Сакач, члан Градског већа града Сомбора за заштиту права националних мањина и Горан Милић, шеф кабинета градоначелника Сомбора.

    Његова екселенција др Атила Пинтер је амбасадор Републике Мађарске у Србији од прошле године и ово је његова прва званична посета Сомбору. Господин Пинтер је представио свој тим сарадника те у кратким цртама приказао план свог рада. Приликом разговора са градоначелником Сомбора, посебно је наглашена чињеница да између Мађарске у Србије нема отворених политичких питања, што, према речима господина Пинтера „представља одличан основ за сарадњу двају земаља, свих градова у њима, а нарочито пограничних насељених места“. Амбасадор Пинтер је поделио и став своје државе о неопходном проширењу инфраструктуре која повезује Србију и Мађарску, и посебно у том светлу говорио о недавно потписаном Протолоку о изградњи инфраструктуре, који подразумева ревитализацију постојећих и отварање нових граничних прелаза, међу које се убраја и гранични прелаз у Растини, који ће бити отворен у наредном периоду. Такође, било је речи и о образовању као и потенцијалној сарадњи у тој области, кроз размену студената, стипендирање најбољих па до отварања истурених одељења и похађања курсева мађарског и српског језика.

     Градоначелник Тодоровић је потврдио да се на решавању питања отварања граничних прелаза ради и на „нашој“ страни, мислећи при том на заједничку сарадњу града Сомбора и републичких установа. Тодоровић је том приликом рекао да је при недавној посети Зоране Михајловић, министра за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру у Влади Републике Србије лично представио планове развоја инфраструктуре на територији града Сомбора, са посебним освртом на гранични прелаз Бачки Брег, обилазницу око града Сомбора, као и потенцијалним путним правцима који би повезали град Сомбора са аутопутем Е-75. Градоначелник Тодоровић је представио пољопривреду као главну покретачку снагу сомборске привреде и подвукао да је економска сарадња са Мађарском, као чланицом Европске Уније један од битних циљева тренутне локалне администрације. Коначно, градоначелник Тодоровић је, осврћући се на историју Сомбора истакао како је „Сомбор увек био и увек ће бити град културе, историје, традиције и међусобног уважавања и толеранције више од 27 нација чији припадници живе у граду и његовим насељима.“ - Од декларативних изјава немамо никакве користи! Због тога морамо да радимо и да створимо разнолику понуду, како туристичку, тако и културну, али и привредну и да на тај начин привучемо људе и инвестиције, али да истовремено задржимо младе људе и тако ојачамо нашу позицију пред партнерима и другим градовима. – казао је Тодоровић на крају састанка. По заврштеку пријема и размене протоколарних поклона, њ.е. амбасадор Пинтер је са домаћинима обишао Мађарску касину, у Сомбору.