Вести

АМБАСАДОР САВЕЗНЕ РЕПУБЛИКЕ НЕМАЧКЕ БОРАВИО У СОМБОРУ

Амбасадор Савезне Републике Немачке, његова екселенција Хајнц Вилхелм, боравио је у среду у Сомбору, где је разговарао са градоначелником града Сомбора Сашом Тодоровићем и представницима Националног савета немачке националне мањине.Тема разговора били су привреда и потенцијалне инвестиције Тема разговора били су привредна сарадње Србије и Немачке, могућност инвестирања немачких компанија на територији града Сомбора, као и културно-уметничка сарадња.

- Сомбор је данас центар српске дипломатије. Угостили смо амбасадоре Финске и Немачке, двеју пријатељских држава, и због тога смо веома поносни. – казао је градоначелник Тодоровић. – Са његовом екселенцијом, господином Вилхелмом смо водили разговоре о привредним потенцијалима Сомбора и региона. Замолили смо господина амбасадора да нам помогне тако што ће нас, као локалну самоуправу и привредне субјекте који послују у граду Сомбору, повезати са немачким привредницима и инвеститорима. Верујем да је овај разговор био само почетак будуће сарадње која ће донети обостране бенефите. На крају, изнео бих свој став, за који верујем да је и став свих мојих суграђана – увек је задовољство и велика част угостити амбасадоре овако велике земље са којом Република Србија, а и град Сомбор гаје и одржавају добре односе. – рекао је Тодоровић на конференцији за медије, која је одржана након званичног пријема.

Његова екселенција, амбасадор Савезне Републике Немачке, Хајнц Вилхелм се захвалио градоначелнику Сомбора на пријатељском пријему и конкретним разговорима. - Ово је моја прва посета Сомбору. Замолио бих градоначелника да ми опрости што раније нисам дошао у посету овако лепом граду. Још увек нисам обишао центар града, али судећи по згради Градске управе у којој се сада налазимо, могу да закључим да град Сомбор има изузетно богату историју и традицију. Нажалост, овде има пуно државних и привредних компанија које годинама не раде и надам се ће да ће разговори који се воде са немачким фирмама уродити плодом те да ће доћи до нових инвестиција у Сомбор. – рекао је амбасадор Вилхелм и додао „да је још један повод за данашњу посету и разговор са представнцима Националног савета немачке националне мањине чије је седиште управо у Сомбору.“