Вести

БУДУЋНОСТ ЈЕ ЖЕНСКОГ РОДА

Поводом 8. марта, а у организацији Савета за равноправност полова Скупштине Општине Бачка Паланка, Комисије за равноправност полова Скупштине града Сомбора, Сигурне куће и Савета за бригу о деци, популацији и социјална питања ГрО СНС, 7.марта организовали смо велики хуманитарни концерт на ком су певали Жељко Шашић и Милан Радовановић, Звезда Гранда, у Бачкој Паланци под слоганом
"8 разлога за равноправност - ДА СВАКА КУЋА У СРБИЈИ БУДЕ СИГУРНА КУЋА".

Средства прикупљена на концерту намењена су Сигурној кући у Сомбору, која ће у знак захвалности за ову акцију, са Општином Бачка Паланка потписати Уговор о заједничкој сарадњи, с обзиром на чињеницу да Бачка Паланка нема Сигурну кућу, који ће се односити за пружање помоћи жртвама насиља у виду смештаја и пружања педагошко- психолошких услуга и  саветовања. Поред правне, педагошке и психолошке помоћи, које жене добијају у Сигурним кућама, важно је да буду и економски оснажене како би наставиле са својим животом и изашле из круга насиља. Знамо да је само економски независна жена,  слободна да доноси самостално одлуке и управља својим животом.

Кад је у питању 8.март, не ради се само о каранфилима, већ о револуцији и дугогодишњој борби за женска права, која је започела још 1857.године у Њујорку када су раднице фабрике текстила ступиле у штрајк, захтевајући боље услове рада за жене. На исти дан, на истом месту само 51 годину касније, жене су поново устале. У штрајку 1908. године раднице су најпре биле затворене у фабрици, из које нису могле да изађу, а потом је избио позар у ком је страдало 129 жена. У знак сећања на овај догађај, годину дана касније у Њујорку је по први пут обележен 8. март.

На овај начин свет се подсећа на дугогодишњу женску борбу, а чији су најважнији резултати били: увођење осмочасовног радног времена, могућност исте висине плате за мушкарце и жене, као и социјална заштита мајки и увођење права на трудничко и породиљско боловање, право гласа, у које спада и право да буду изабране.

Уместо уобичајене честитке за 8.март, поручујемо женама: Немојте стајати на маргини сопственог живота, већ узмите судбину и будућност у своје руке, јер БУДУЋНОСТ ЈЕ ЖЕНСКОГ РОДА!