Вести

Дан борбе против малигних меланома коже

Савет за здравство у сарадњи са Саветом за друштвене делатности ГО СНС Сомбор је у Кљајићеву организовао трибину поводом Дана борбе против малигних меланома коже, који се обележава 15. маја. Трибини је присуствовало око 40 учесника, а предавач на ову тему је била др. Александра Берета Кајтез.

На почетку трибине присутнима се обратила повереница МО СНС Кљајићево, Нада Мандић, поздравила све присутне и изразила задовољство због великог одзива мештана на ову трибину.

Затим се присутнима обратила председница Савета за друштвене делатности, Јелена Согић. Укратко је описала тему трибине, а затим представила предавача и значај ове теме.

Др Александра Берета Кајтез је у свом аудио визуелном предавању на тему малигних меланома коже указала пре свега на заступљеност овог обољења међу општом популацијом, а истовремено је истакла и недовољну информисаност људи о овој врсти малигнитета. Као најпознатији и најзначајнији облик малигних меланома коже појављује се рак коже, јер је кожа најизложенија штетним утицајима типа УВ зрачења. Међутим, рак коже је облик малигног обољења који се најједноставније лечи, хируршком интервенцијом. Др Берета Кајтез је потом причала присутнима о значају превенције од обољења, факторима ризика, типовима коже. У свом даљем излагању највише се посветила митовима везаним за УВ зрачење и његов утицај на кожу, а посебно је посветила пажњу прегледу на рак коже. Углавном је свака промена на кожи оваквог типа видљива голим оком и може се открити самопрегледом. Још једном је поновљен став да се сваки вид малигних меланома коже уклања хируршким захватом, те ту проблем нестаје. А уколико се не третира на време меланом има тенденцију пораста, сходно томе је и лакши за праћење и откривање. На крају трибине поводом Дана борбе против малигних меланома коже присутни су могли да постављају питања докторици, а омогућен је и превентивни преглед  за све заинтересоване.

 

Ово је још једна у низу трибина везаних за здравствене проблеме у организацији Савета за здравство и Савета за друштвене делатности Градског одбора Српске напредне странке у Сомбору.