Вести

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА: ПУШТЕНА У РАД ЕМИСИОНА СТАНИЦА У КЉАЈИЋЕВУ

Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије, Данијел Берг, директор Европске банке за обнову и развој и Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора пустили су у рад дигиталне предајнике новоизграђене емисионе станице у Кљајићеву. Пуштање у рад емисионе станице од изузетног је значаја за покривање Србије радио и телевизијским сигналима.

Обраћајући се присутнима Министар Љајић је истакао да је пуштање у рад емисионе станице велики догађај у ери дигитализације телевизије у Србији.

- На овај догађај се чекало више од пола века. Пуштене су у рад две емисионе станице капиталног значаја, једна у Сомбору, а друга у Кикинди. Њихова изградња била је планирана још 1960. године, у Стокхолму, када је сачињен распоред највећих емисионих станица на простору Европе, али се из различитих разлога чекла реализација плана. Пуштањем у рад емисионих станица у Сомбору и Кикиди покрили смо дигиталним сигналом у Војводини 1.945.436 становника или 99, 71 % од укупног броја становника Војводине. Остало је да током наредне године дигиталним ТВ сигналом покријемо и места у залеђу Вршачког брега, до којих ТВ слика није допирала ни у време аналогне телевизије, од 1958. године. Тиме би Војводину покрили дигиталним ТВ сигналом са скоро сто одсто. Осим Сомбора квалитетан дигитални сигнал сада ће добити и становници места Риђица, Растина, Бездан и гледаће, поред девет националних програма и све регионалне и локалне ТВ програме – навео је министар Љајић.

Пуштањем у рад станица у Сомбору и Кикинди дигитални сигнал изузетног квалитета примаће и српско становништво у граничним подручјима у Хрватској, Мађарској и Румунији.

Министар Љајић је истакао да је дигитализација историјски подухват, јер је урађена пре утврђеног термина, и у најкраћем року. - Дигитализација је један од најзначајнијих, најјефтинијих и најисплативијих пројеката у Србији данас. Укупно је коштала државу Србију око 40 милиона евра, рачунајући у тој суми и донацију ЕУ од 10,5 милиона евра, а држава Србија је продајом ослобођеног спектра зарадила 126,5 милиона евра. Осим остварене зараде, Србија је добила најмодернију мрежу земаљске телевизије, па дуже време неће морати улагати у модернизацију технологије и инфрструктуре. Дигитализацијом смо испунили све услове и стандарде Европе, тако да можемо да кажемо да је у области земаљске дигиталне телевизије Србија увелико пуноправни члан Европске уније – казао је министар Љајић.

Емисиона станица у Кљајићеву пуштена је у рад 23. септембра 2016. године.