Вести

ЕНЕРГЕТСКА ТРАНЗИЦИЈА ТЕМА ОВОГОДИШЊЕГ ФИЗИ БИЗИ ФЕСТА

Данас је у Сомбору отворен 12. по реду „Физи Бизи фест 12“, традиционални фестивал који промовише науку међу децом и младима. Спортска хала Гимназије „Вељко Петровић“ у Сомбору, била је мала да прими све заинтересоване за науку, а излагачи су заиста понудили велики број интересантних експеримената и експоната.

Како каже Милица Стојиљковић из средње Медицинске школе, они су имали два штанда, од којих је овај други изазивао посебну пажњу.

“На другом штанду могу да виде како правимо разне козметичке препарате, могу да добију неки поклончић и да виде једну веома занимљиву реакцију како палимо руке што је тотално безопасно, али изгледа јако занимљиво“, рекла је Милица.

Своје место на данашњем фестивалу нашли су и студенти Природно математичког факултета у Новом Саду, а како каже Љиљана Миловановић, студент друге године, њихов циљ је да заинтересују млађе ученике за биохемију, а данашња тема им је мирис, односно, зашто нешто мирише: “Делићемо им ове украсне јелкице које миришу, а чиме ћемо их намирисати, намирисаћемо их етарским уљима. То су испарљиве компоненте биљака које дају заправо тај осећај мириса“.

Град Сомбор је препознао важност и значај „Физи бизи феста“, те је данас и градоначелник Сомбора Антонио Ратковић искористио прилику да посети ову манифестацију.

“Пре свега сам препоносан на наше младе који су пре 12 година сами иницирали један овакав фестивал, који је од школског пројекта прерастао данас у фестивал науке Града Сомбора. Захвалан сам што имамо прилику да помогнемо оваквим манифестацијама, где помажемо и бринемо о памети, о младости, о науци јер то је будућност нашег града“, рекао је градоначелник.

Организатори фестивала су Центар за развој образовања „Планета“ и Фондација Гимназије „Вељко Петровић“ Сомбор уз подршку Града Сомбора, Центра за промоцију науке и Покрајинског секретаријата за образовање. 

Текст: 025.rs

Фото: Град Сомбор