Вести

ГОВОР НАРОДНОГ ПОСЛАНИКА БАБИЋА О ПРОТИВГРАДНОЈ ЗАШТИТИ ПРЕД НАРОДНОМ СКУПШТИНОМ

Народни посланик скупштине Републике Србије, прим. др Владо Бабић у свом обраћању у Народној скуштини подржао је предложено законско решење о противградној заштити.

Он је најпре објаснио принципе и методе на којима се заснива одбрана од елементарне непогоде град, али је такође истакао начине на које се може побољшати одбрана без икаквог оптерећења буџета.

Један од начина је да се у свакој општини од земља које се узима у закуп издвоји само један евро. Сомборска општина, којa поседује 100.000 хектара, би на овај начин прикупила 100.000 евра за набавку ракета које би спречиле град.

 „Од укупне површине територије града Сомбора, 91% чини пољопривредно земљиште, што представља значајан потенцијал за интезивирање пољопривредне производње. Због велике површине под пољопривредним земљиштем  и нестабилних временских прилика, поготово честих градоносних киша велика је потреба за ангажовањем противградне одбране“ истакао је Бабић.

Противградна заштита на подручју града Сомбора је по налогу Републичког Хидрометеоролошког завода дејстовала 9. Јуна са 16 испаљених ракета и 10. јуна са 27 испаљених ракета, чиме је спречена огромна елементарна непогода и избегнута већа материјална штета.

За потребе града Сомбора активне су тренутно 22 противградне станице са 44 ангажованих стрелаца, и недовољним бројем ракета, око 12 по станици. Управо због тога је град Сомбор учествовао у опремању противградних станица и стрелаца, и набавио додатне противградне ракете.

Да би заштитила све пољопривреднике, Влада Републике Србије је 14.05.2015. године издвојила 80 милиона динара за Републички Хидрометеоролошки завод, од чега је Сомбору припало 3.5 милиона динара.

Предложеним законским решењем противградна заштита се враћа у оквире струке, односно Републичког Хидрометеоролошког завода који једини и има одговарајући стручни кадар.