Вести

Градоначелник Саша Тодоровић у радној посети Пули

Представници града Сомбора и установа културе са територије града, боравили су током претходне недеље у Пули, највећем истарском граду, где су са градоначелником Пуле и његовим сарадницима разговарали о сарадњи између два града, стављајући посебан нагласак на област културе, пре свега на размену искустава и подршку у будућим пројектима.

Борис Милетићградоначелник града Пуле, је гостима пожелео добродошлицу у Пулу, град који, према његовим речима, већ вековима негује вредности мултикултуралности и мултиетичности.

- Истарска жупанија дужи низ година успешно сарађује са Војводином, што се најбоље огледа кроз, сада већ, традиционалне Дане Војводине у Истри те Дане Истре у Војводини. Међутим, до сада се нисмо сусрели на овај начин, па сматрам да је данашњи скуп права прилика да се размене међусобна искуства и представе културне сцене и Пуле и Сомбора. - рекао је Милетић.

Саша Тодоровићградоначелник града Сомбора се захвалио домаћинима на гостопримству, као и Милану Рашули, председнику Вијећа српске националне мањине Истарске жупаније, на труду који је уложио како би се сусрели.

 

 

 - Сомбор је на неки начин сличан Пули, а опет и другачији. Ми смо град у равници, окренут пољопривреди и индустрији, док је Пула приморски град,     потпуно другачије привредне и економске оријентације. То је оно што нас разликује, међутим, оно што нас спаја јесу култура и традиција. И Сомбор и   Пула имају вишевековну традицију гајења и очувања специфичних културних вредности. На територији оба града живе народи различитог етничког         порекла и верског опредељења и то је оно што ове градове чини блискима и посебнима. Надам се да ћемо у будућности сарађивати и да ћемо бити         поносни на резултате који остају иза нас. - казао је Тодорoвић.