Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК: СОМБОР ИМА СВЕТЛУ БУДУЋНОСТ

Сомбор је за Дан града угостио делегације градова: Кишпешт, Баја, Мохач, Мојковац, Велес, Вишеград, Осијек, Бели Манастир, Бечеј, Бач, Суботица. Пријему у великој сали Скупштине града, а потом и целодневним дешавањима присуствовали су и представници Западнобачког управног округа и општина Округа, Војске Србије, Полицијске управе Сомбор,  верских заједница и националних савета мањинских националних заједница, привредници, представници јавних установа и предузећа, удружења грађана, одборници, грађани.

 

За Дан града, Фондација „Српски легат“ из Зајечара, у сарадњи са сомборским установама културе и Градом, приредила је изложбу naj@sombor, на којој су, на паноима, представљене најзначајније сомборске знаменитости. Изложба је постављена на Тргу Косте Трифковића, где су гости имали прилику да виде и основне садржаје новоизграђеног Трга уметности.

 

На Тргу су наступила и културно-уметничка друштва, што је допринело да се оствари намера пројектанта да се и на Дан града види спој старог и новог времена који је на симболичан начин представљен и на Тргу Косте Трифковића.

О времену пре 267 година, када је 17. фебруара 1749. године, Сомбор уз високу цену уздигнут у ранг слободних краљевских градова, говорио је Борислав Станичков, председник Скупштине града Сомбора.

Мењао се Сомбор од свог настанка до данас. Те промене, само понекад, када је то било неизбежно, биле су скоковите и бурне. Углавном се на прогресу радило стрпљиво, промишљено и дугорочно. Времена просперитета Сомбора, поклапају се са периодима децентрализације власти у државама у којима је битисао наш град. Свакако су најзначајнија обележја Сомбора пољопривреда, просвета и култура – навео је Станичков.

Председник Скупштине је говорио о пољопривреди као најзначајнијем сектору, потреби децентрализације и „већој самосталности у доношењу одлука, што би допринело развоју пољопривреде у Сомбору, а тиме би обезбедили светлију будућност и опстанак руралних подручја, што је примарни задатак и трајна обавеза".

Градоначелник Сомбора Саша Тодоровић је казао да се домаћин препознаје по томе какви гости дођу.

Са поносом могу да кажем да је Сомбор данас центар света. Дошли су нам гости са свих страна, срушили смо границе и Сомбор се отргао од успаваности и непотребне аутистичности из претходног периода. Оптимиста сам и верујем да Сомбор има светлу будућност и због тога ме радује присуство деце на овој прослави. Могао бих да говорим шта смо урадили у протеклих 20 месеци, али није време за политичке говоре, већ да гостима пожелим да уживају у нашем граду и програму који смо припремили. Морам да похвалим и нашу привреду, која је заједно са локалном самоуправом учествовала у приређивању овог богатог програма. Драги  Сомборци срећан нам Дан Града – рекао је градоначелник Тодоровић, на свечаној академији одржаној у Народном позоришту.

У културно-уметничком делу програма учествовали су дечји хор „Шарени вокали“ и Сомборски тамбураши Николе Маширевића.

Прослава Дана града завршена је концертом групе „Ван Гог“ на Тргу Светог тројства.