Вести

ИНТЕРВЈУ СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ СОМБОРА САШОМ ТОДОРОВИЋЕМ

Прошла година била је прва пуна година Вашег мандата. Да ли сте задовољни оним што је урађенo? Шта је за Вас био најзначајнији догађај у Сомбору у 2015. години?

Наравно да ни ја нисам задовољан многим стварима, али оно што је важно и што грађани сигурно виде, то је да више нема празних прича, бесмислених предизборних обећања, трошења буџетског новца у приватне сврхе..., него да се ради! Опште је познато да смо сви ми кратког памћења и вероватно се грађани више не сећају какав смо јавашлук затекли кад смо преузели власт. Имајући у виду ту почетну позицију и оно што је урађено од тад, не могу а да не будем задовољан. Нова администрација води одговорну, домаћинску политику и заиста брине о Сомбору. Нажалост, општа криза и ограничена средства нас спутавају да урадимо много више и много брже. Можда ће неко рећи да се резултати нашег рада не виде довољно...На то могу само да кажем да се у претходном периоду превише тога „видело“, а да суштински ништа није урађено.  

Наш посао је био да ствари поставимо на своје место, да прекинемо са лошом праксом, да успоставимо нормалан и ефикасан систем. У наш град сада често долазе дипломатски представници других земаља, коначно смо успели да заинтересујемо инвеститоре за наш град, поверена нам је организација важних међународних догађаја. Вратили смо Сомбор на мапу важних центара у нашој земљи и региону. Сада је на нама да искористимо то што је враћено поверење у наш град. Не бих издвајао ни један посебан догађај, али можда у прилог мојој причи најбоље говори посета делегације покрајине Баден – Винтерберг, најразвијеније регије у Eвропи и почетак сарадње са њима. То је, поуздан знак да смо на добром путу.

Већ на почетку године нимало пријатне ствари – рационализација, односно отпуштања. У којим службама и предузећима ће бити уручивани откази? Јесу ли утврђени критеријуми?

Оно што не смемо да урадимо је да рационализацију применимо линеарно. Предузећа и службе морају да раде ефикасно. Сигурно је да постоје одређени вишкови, али, верујте ми, на неким местима фале квалитетни кадрови. Зато сагледавамо реалне потребе и покушаћемо да тај нимало пријатан посао окончамо најправедније могуће. У данашње време остати без посла је страшно. Али сви морају да схвате да нерационално трошење буџета кошта много више. Питам вас који би то приватни предузетник запослио неког, а да му није потребан? Наравно ни један. Зато што на тај начин беспотребно повећава трошкове, умањује зараде свим запосленима и нема довољно новца да уложи у нешто што је заиста неопходно. Не бих сада о томе у којим предузећима ће бити отпуштања. Када будемо завршили анализу, бићете обавештени.

На крају прошле усвојен је буџет за 2016 годину. По ономе како је конципиран, може ли се рећи да ће за наше суграђане ова година бити боља?

Буџет је само пројекција прихода и расхода. Да ли ће бити реализован у обиму који је усвојен зависи од много фактора. Када неко критикује буџет, као да не зна или намерно заборавља да постоје законске обавезе и изворне надлежности које прописују шта морамо да финансирамо као локална самоуправа. Могу да кажем да је овогодишњи буџет скројен у складу са Законом, да ће све кључне области моћи нормално да функционишу и да је отворен простор за напредовање. Средства јесу скромна, али ћемо ипак успети да реализујемо неке пројекте од виталног значаја за квалитет живота наших грађана. На нама је да се ангажујемо да привучемо инвеститоре у наш град и да на тај начин обезбедимо веће приходе и већу запосленост. То су кључне ствари које морају да се десе у години која је пред нама.

У буџету је предвиђена ставка „примања од задуживања код пословних банака“ од 300 милиона динара. За које пројекте ћемо се задужити и на колико година?

Делегирано је више одличних пројеката који су заиста неопходни Сомбору. 300 милиона динара су мала средства да би сви били реализовани. Могу само да кажем да је водоснабдевање приоритет, као и инфраструктура. Одмах на почетку године ћемо одлучити који су пројекти најважнији, који пројекти имају спремну документацију, и онда ћемо кренути у реализацију. Није лако донети ту одлуку. Када приватно подижете кредит исти је случај. У кући вам фали много ствари, али ипак морате да одаберете најважније. Сигурно нећемо учинити, као неки пре нас, да у кући у којој немамо купатило и грејање, одлучимо да купимо аутомобил. Разумете о чему причам. Вероватно ћемо се задужити на рок од 15 година, јер то је реалан рок да без проблема отплаћујемо рате, и да уложена средства крену да се враћају или чак да се у потпуности врате.

Од свих наших великих предузећа која су годинама у проблемима, светлу будућност најавили сте само за „Севертранс“. Шта ће бити са осталима?

За Севертранс видим конкретно решење и верујем да ће се ускоро десити. Зато сам најавио „светлу будућност“ за ту фирму. За сва предузећа у реструктурирању надлежна је Држава, а не локална самоуправа. Могу само да се надам да ће и за њих да се нађе адекватно решење, а ми једино можемо да помогнемо у смислу да проналазимо потенцијалне партнере и инвеститоре за та предузећа, што и чинимо. С једне стране су нам везане руке, а са друге се од нас очекује да тим рукама нешто урадимо. Верујем да ће у току 2016. године бити видљивих резултата и за остала предузећа.

Ушли смо у изборну годину. Ваша странка објавила је да је већ у кампањи. Хоће ли СНС на локалне изборе самостално или...? Да ли сте о томе водили разговоре са неким од коалиционих партнера?

СНС је најјача партија у Србији и у нашем граду. Сва истраживања говоре да имамо подршку преко 50% бирача. Из тог разлога нема разлога а да не идемо самостално на изборе. Грађани очигледно препознају нашу политику и за њу нам дају све већу подршку. Верујем да ће то предстојећи избори и показати. Што се тиче коалиционих партнера, мање или више смо задовољни сарадњом у протеклом периоду и нема разлога да са некима од њих не наставимо сарадњу, али после избора. Грађани ће одлучити о саставу следеће скупштинске већине и подели одговорности.

Да ли ће СНС током кампање објавити име кандидата за градоначелника? Морамо Вас питати и лично: да ли бисте желели нови мандат?

Сигурно ћемо благовремено изаћи са именом кандидата за градоначелника како не бисмо доводили у сумњу бираче. Да ли ћу то бити ја или неко други, одлучиће органи моје странке. Срећом СНС је довољно велик да има много квалитетних људи и сигурно ћемо имати доброг кандидата. А лично, годину и по дана колико сам на челу Града је јако кратак период да би се урадиле велике ствари. Није случајно што мандат траје четири године. Уколико се процени да сам добро радио свој посао, мислим да бих могао да наставим даље и да завршим започето.

По истраживању које је Градска управа наручила прошле године, грађани Сомбора су локалној администрацији дали једва прелазну оцену. Како то коментаришете? Много се замера и на нељубазност запослених?

Могу да се надовежем на претходно питање, али и на питање о рационализацији. Преузели смо одговорност за вођење града пре само годину и шест месеци. Затекли смо хаос у свим сегментима, па и у локалној администрацији. Немогуће је за тако кратак рок исправити све што није ваљало. Грађани су у праву, то потврђује и истраживање, али зато ће нам ти подаци помоћи у поступку рационализације. Хоћемо да направимо рационалну и ефикасну администрацију. Када је реч о нељубазности, многи службеници се понашају као да су грађани ту због њих, а не они због грађана и у служби грађана. То тако даље неће моћи. Неко ко поштено и савесно ради свој посао неће морати да брине да га не изгуби, а да сам на месту ових других...не бих мирно спавао.