Вести

Избеглим и интерно расељеним лицима додељени уговори о помоћи у грађевинском материјалу

     Реализацијом једне од активности у склопу пројекта „Подршка Европске уније побољшању услова живота присилних миграната у Србији“ обезбеђена је помоћ у грађевинском материјалу за 29 породица избеглих лица, док је шест породица добило помоћ за економско оснаживање. После спроведених свих процедуралних активности, сачињени су уговори о додели помоћи избеглим лицима.

     Уговоре о додели помоћи, избеглим лицима је уручио градоначелник Сомбора Саша Тодоровић, који је рекао да је незадовољан што после 20 година потписује ове уговоре, али да за то не криви ни избегла лица, ни самог себе. - Драги земљаци у месецу када обележавамо и присећамо се 20. годишњице „Олује“ и прогона Срба са територије Републике Српске Крајине и 99 година прогона Срба са Косова и Метохије, оно на шта могу бити поносан јесте да Град Сомбор на најбољи могући начин брине о суграђанима који су доживели тај егзодус и ту судбину. Град Сомбор ће и убудуће учествовати на свим конкурсима који долазе од стране Европске уније која очигледно има грижу савести, па помаже овим категоријама људи и Републике која према избеглим лицима осећа обавезу у последњих неколико година – рекао је градоначелник Тодоровић. Градоначелник Тодоровић је са избеглим лицима разговарао и о сукцесивној испоруци грађевинског материјала и замолио избегла лица да, када им стигне материјал, погледају уговор и провере да ли је све оно што је у уговору потписано и испоручено. - Уколико буде неких одступања молим Вас да нам се обратите, јер је Комисија која је радила на терену, стручно обавила свој посао и не желим да и једна мрља сумње падне на локалну самоуправу уколико буде неких одступања у испоруци материјала – истакао је градоначелник Саша Тодоровић.

     Тодоровић је навео да је у току изградња 30 станова за избегла лица, те десет станова за друге врсте социјалних категорија и истакао да је он присталица друге методологије помоћи избеглицама, када је решавање потреба становања у питању, те да је републичким органима прослеђена и иницијатива која би донела двоструко добро. - Очекујемо одговор на инцијативу и њено одобравање, а то би донело добробит избеглим лицима који желе да на селу обезбеде кућу са окућницом, те људима који имају кућу на селу, а игром судбине или случаја живе негде другде и куће им пропадају. Град и држава би у таквим случајевима могли, преко својих пољопривредних кредита који би били неупоредиво повољнији од банкарских, у првом моменту да помогну да се осамосталите. Драго ми је да смо успели да вам обезбедимо средства, без обзира што су недовољна, а незадовољан сам што после 20 година још увек потписујем овакве уговоре. Не кривим за то ни вас, ни себе и не могу да будем потпуно задовољан, али мислим да заједно можемо вама и свим грађанима Србије да обезбедимо достојан живот. Локална самоуправа много саосећа са вама, што због личних искустава, што због хришћанске обавезе да свим суграђанима обезбедимо живот достојан човека у 21. веку – казао је градоначелник Саша Тодоровић.

     Михаел Плац, шеф Одсека за локални економски развој је навео да се пројекат завршава у фебруару 2016. године. - После спроведеног јавног позива на који се пријавило 105 породица избеглих лица надлежна Комисија је обишла породице извршила бодовање и извршила избор и установила шта је најпотребније да би се остварили основни услови потребни за живот и да би се породице донекле оснажиле. Ово је први пројекат из ове области који финансира Европска унија на територији Града Сомбора и очекујемо да није последњи. Најављено је расписивање новог јавног позива који би трајно решио овакве проблеме породица избеглица – казао је Плац и навео да ће у наредних 10-ак дана бити обављена комплетна испорука грађевинског материјала.

     У име породица избеглих лица захвалио се Александар Ђурковић, који је нови дом за своју породицу пронашао у Бездану, где већ 20 година живи са супругом и четворо деце.