Вести

Изјава градоначелника Сомбора поводом годишњице Олује

Лично се сећам колико су то били тешки дани за све невине људе који су силом морали да напусте своја вековна огњишта, сећам се колона које су кренуле пут Србије у нади да ће у својој матичној држави наћи спас и нову наду за будућност. Данас, када се навршава 20 година од злочиначке акције „Олуја“ одајемо почаст свим невино страдалима, људима, деци, старцима који никада нису успели да домогну уточишта у Србији. Као што је више пута ових дана истакнуто, не треба никада да заборавимо овај страшни злочин, морамо заједно неговати сећање на ове људе, али трудити се и да опростимо. Прошлост је нешто што одређује идентитет сваког народа, а наш народ је прошао кроз многе патње у току своје историје. Овај највећи злочин у новијој историји српског народа још од Јасеновца мора бити солидарно осуђен од стране свих нас и сви морамо да гајимо наду да неће остати некажњен и заборављен.

Велика већина ових несрећних људи је тог августа 1995. нашла своје уточиште у нашем граду, Сомбор је за њих представљао нови почетак и постао им је нови дом. Локална самоуправа и након 20 година од ове трагедије чини све да се стварно осећају у Србији као у својој држави. Учињено је много да се побољша положај свим прогнаним и интерно расељеним лицима, те је у сарадњи са Комесеријатом за избеглице остварен значајан напредак за збрињавање породица које су услед овог страшног чина који је извршен над њима остали без огњишта и свега што су деценијама стварали. У току је реализација пројекта изградње 30 стамбених јединица у граду и 6 монтажних кућа у Алекса Шантићу, упоредо са овим пројектима ради се на реализацији других програма у вези са решавањем стамбеног питања избеглица, путем доделе пакета грађевинског материјала онима који су почели да граде куће, а не могу сами да их заврше.

Ово је само једна у низу ствари које градска администрација предвођена Српском напредном странком чини на побољшању материјалног стања својих грађана, очувању културних вредности и традиције којом Сомбор може да се дичи и ван граница наше државе.

Град Сомбор краси добра сарадња са завичајним удружењима избеглих и прогнаних лица, а у циљу очувања културног идентитета наших суграђана којима је Сомбор постао нови дом. Не желимо да избришемо тужна сећања на судбине наших сународника, константно имамо на уму све злочине који су им почињени и неправде кроз које су прошли. И даље ћемо се залагати за заштиту људских права свих грађана Сомбора јер имамо снагу и капацитет за то, градићемо нове мостове ка заједничком напретку, морамо истрајати у нашој борби да прогнаним људима вратимо достојанство и помогнемо им да лакше преброде недаће које су их задесиле пре тачно две деценије. Ова власт се залаже и увек ће се залагати за лепшу будућност свих нас и за генерације које нам долазе.