Вести

Kонференција Дунавско-панонске микро регије

  Kонференција  Дунавско-панонске микро регије имала је за циљ израду Стратегије  микро регије, и окупила је представнике Сомбора, Баје, Белог Манастира, Мохача и Апатина.  

  Конференцији је присуствовао председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, који је рекао да је задатак скупштинске политике да створи амбијент у којем може да се ради. - Нас границе  раздвајају, али нас везују проблеми и потребе. Важно је да створимо услове као што их ствара ова конференција, да људи разговарају о заједничким проблемима, без обзира на постојање граница.  Разговарајући о заједничким проблемима  покушаће пронаћи заједничко решење  за заједничке проблеме.- казао је Пастор и додао да је конференција значајна јер би требало да се утврде пројекти који представљају заједничке потребе и да се после тога трага за изворима финансирања у фондовима Европске уније.

  Градоначелник Сомбора Саша Тодоровић је навео да је управо у Сомбору створена Дунавско-панонска микро регија, те да ова регија има велики значај. - Управо је Сомбор био центар где је створена Дунавско панонска регија и она има огроман значај јер заједнички можемо да наступамо пред фондовима везано за неке наше пројекте. У претходном периоду  реализовали смо неке пројекте и то би требало да охрабри ову регију, која је препозната много шире него што су границе Мађарске, Србије и Хрватске – казао је градоначелник Тодоровић  и нагласио да би резултат рада конференције требало да буду акциони планови са програмима и тимовима који ће водити пројекте.

  О искуствима Осијека, као чланици Европске уније, говорио је Денис Амбруш, заменик градоначелника ОсијекаЗаменик градоначелника Мохача  Арон Черди шансу  Дунавско-панонске микрорегије види, пре свега, у развоју одрживог туризма. Иван Добош, градоначелник Белог Манастира, навео је да је Бели Манастир у односу на друге чланице микро регије, најмањи град, али да има успешна искуства, те да ће их пренети, како граду побратиму Мохачу, тако и пријатељским градовима миркро регије. - Бели Манастир има каталог пројектних идеја и настојали смо да те идеје усагласимо како би од њих имали заједничке користи – казао је градоначелник Белог Манастира Иван Добош. Град Бају је представљао Ото Салаи, задужен за привреду у Градском већу Баје, док је Апатин представљао др Живорад Смиљанић, председник апатинске општине.

  На конференцији се радило на пленарним седницама и  пет радионица: на првој је било речи о стратегији и конзорцијуму, на другој о туризму и култури, потом саобраћају и инфраструктури, водопривреди и водоснабдевању, те о развоју привреде и подстицајима привреди. Регионална конференција је одржана 13. новембра 2015. године.