Вести

КОНСТИТУИСАНА СКУПШТИНА ГРАДА СОМБОРА

Конститутивна седница Скупштине града Сомбора одржана је 8. јуна 2016. године, а седницу је заказао, и у складу са пословником о раду Скупштином је до избора председника, председавао најстарији одборник,  др Слободан Дедић.

Након избора верификационог одбора приступило се потврђивању мандата одборника, а потом  избору председника Скупштине града Сомбора. Јединог кандидата за ту функцију др Зорана Парчетића,  испред Српске напредне странке предложио је  Слободан Станић.

Станић је навео да је др Парчетић угледни хирург, те да је његов досадашњи рад у струци, политички и друштвени ангажман препорука за обављање функције председника Скупштине  града Сомбора.

После спроведене изборне процедуре др Зоран Парчетић је изабран за председника Скупштине града Сомбора, а Миодраг Секулић за заменика председника Скупштине града. Секулић је функцију заменика председника Скупштине града обављао и у претходном сазиву.

Испред Српске напредне странке за градоначелника је предложена дипл. правник Душанка Голубовић.  У биографији Душанке Голубовић наведено је да је дипломирала на Правном факултету Универзитета у Београду 2005. године, те да је двогодишњу приправничку праксу обавила у адвокатској канцеларији, након чега је од 2007. године запослена у Градској управи града Сомбора. У Градској управи је обављала  стручне послове (шеф Одсека за опште послове у јавним службама и финансијску подршку породици са децом, помоћник  и  начелник Одељења за друштвене делатности), а од 17. новембра 2015. године  је начелник Градске управе.

Пре избора, Душанка Голубовић - кандидат за градоначелника је предложила свој тим – кандидата за заменика градоначелника и кандидате  за чланове Градског већа.

За заменика градоначелника предложила је Антониа Ратковића, а за чланове Градског већа: Саву Дојића -  за област  финансија и привреде, Мирослава Ковачића - за комуналну област и инвестиције, Антонију Нађ Косановић - за област спорта, деце и омладине, Горана Милића - за област међународне сарадње и сарадње са републичким и покрајинским органима, Јована Кечу - за област пољопривреде, др Лазара Рачића – за област  здравства и социјалне заштите, Мирка Стригића  - за област руралног развоја, Силарда Јанковића – за област националних мањина и сарадње са верским заједницама и Владислав Живановић – област координације на реализацији пројеката од значаја за град.

Пре избора Душанка Голубовић је одборницима изложила приоритете  у раду у наредне четири године. Према њеним речима приоритети су: улагање у инфраструктуру, пољопривреда и развојни програми, развој привреде и повећање запослености, финансијска дисциплина и борба против корупције, реформа јавног сектора, сарадња са републичким и покрајинским органима и међународна сарадња. Приоритети су и  образовање и култура, социјална и здравствена заштита, спорт, деца и омладина,  сарадња са националним мањинама и верским заједницама и организацијама  цивилног друштва.

Чињеница је да су инфраструктурни  проблеми један од највећих проблема са којима се суочавамо у локалној самоуправи. На неким другим стварима више смо радили, али смо у овој области заостајали. Због тога наш рад, када је у питању инфраструктура, мора да буде далеко већи, снажнији и мора се заснивати на одговарајућим средствима и одговарајућој агилности свих. Због тога је приоритет у области инфраструктуре улагање у индрустријску зону града Сомбора где је потребно створити инфраструктурно потпуно оформљене и опремљене парцеле које би се могле понудити инвеститорима у циљу запошљавања наших грађана. Суштина је да имамо квалитетну понуду, понуду која је конкурентна. У области  водоснабдевања  је потребно завршити процес прикључивања свих села на ЈКП „Водоканал“ и остварити повезивање са фабриком воде у Бездану. Морамо одредити јасне смернице када је у питању снабдевање пијаћом водом на територији града. У области инфраструктуре једно од основних питања које желимо да решимо је питање енергетике. У енергетици се налази огроман потенцијал који се пре свега садржи у чињеници да су и европски фондови и разноразне друге инститиуције спремне да улажу у пројекте енергетске ефикасности. Због тога морамо имати готове пројекте и јасну стратегију – навела је, осим осталог,  Душанка Голубовић.

Након спроведене изборне процедуре председник Скупштине др Зоран Парчетић је прочитао извештај верификационе комисије која је констатовала да је Душанка Голубовић изабрана за градоначелника Сомбора, те да су већином гласова изабрани и заменик градоначелника Антонио Ратковић, као и чланови Градског већа.

Скупштина је именовала и Одбор за кадровска и административна питања и радне односе у следећем саставу: Жељко Велебит, председник из реда одборника, Здравка Новаковић, члан из реда одборника, Ђуро Секулић, члан из реда одборника, Данијела Дубаић, члан из реда одборника, Мирослава Дрвар, члан из реда одборника, Слободан Безбрадица, члан из реда одборника, Ђурађ Милановић, члан из реда одборника, Милан Турншек, члан из реда  грађана, Снежана Радоњић, члан из реда грађана, Чаба Сакач, члан из реда грађана и Страхиња Иванчевић, члан из реда грађана.

У оквиру последње тачке дневног реда констатовано је да су подношењем оставке престали мандати одборницима: Николи Пајићу, са изборне листе „Сомбор у срцу – СПО“, Гордани Вуловић, са изборне листе „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС, Јединствена Србија ), те Зорици  Никшић, са изборне листе  „Др Војислав Шешељ – СРС“.

Мандати су престали и одборницима који су изабрани на функције градоначелника, заменика градоначелника и члановима Градског већа (Душанка Голубовић, Антонио Ратковић, Сава Дојић,  сви са  листе „ А. Вучић – Србија побеђује“,  Владислав Живановић  – листа „Сомбор у срцу – СПО“ , Мирко  Стригић – листа „Др Војислав Шешељ – СРС“  и Силард  Јановић са листе Савез војвођанских Мађара).

Мандати су потврђени одборницима: са листе „Александар Вучић – Србија побеђује“ -  Николи Јоцићу, Весни Лалошевић и Драгану Милашиновићу; са листе„ Сомбор у срцу – СПО“ -  др Николи Славнићу и Слађани Радин; Са листе „Др Војислав Шешељ – СРС“ одборнички мандати су потврћени:  Марини Томовић и Владимиру Мишковићу и са листе Савез војвођанских Мађара: - Ержебет Маћуш.

Скупштина има 61 одборника, а скупштинску већину чине: 30 одборника са листе „Александар Вучић – Србија побеђује“, пет одборника са листе Српске радикалне странке, три одборника са листе Савеза војвођанских Мађара и четири одборника са листе Српског покрета обнове.

Одборница  са листе „Српско-руски покрет - др Дуња Прокић“, навела је да подржава избор градоначелнице Душанке Голубовић, док су у опозицији шест одборника са изборне листе „Ивица Дачић – Социјалистика партија Србије (СПС – Јединствена Србија – ЈС), четири одборника са листе „Сложно демократски – Демократска странка (Нова, СДС, ЛДП, ВП , ДСХВ), четири одборника са листе „Душан Јовић – Сомбор за све“, три одборника са листе „Доста је било – Саша Радуловић“ и  одборник са листе ДЗВМ.