Вести

МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

  Савет за друштвене делатности Градског одбора Српске напредне странке Сомбор је поводом Дана борбе против рака дојке реализовао акцију поделе розих машница и флајера.

  Месец октобар са већ препознатљивим ружичастим симболом посвећен је борби против рака дојке у циљу подизања свести о значају раног откривања рака дојке и подршци женама које су се већ суочиле са овом болешћу. Рак дојке је најраспрострањенија врста канцера међу женама и водећи узрок смрти у женској популацији у Европи и свету. У Србији од рака сваке године оболи преко 4000 жена. Активисткиње Српске напредне странке су поделом флајера подсетиле да свака жена треба да обавља самопреглед дојке сваког месеца и да започне са редовним мамографским прегледима од своје 40. године живота јер тим приступом пружају најбоље шансе за преживљавање.

  Поред редовних прегледа и самопрегледа малигна обољења се у великој мери могу спречити променом начина живота што подразумева здраву исхрану, физичку активност, престанак пушења, избегавања узимања беспотребних лекова и спровођењем националних програма раног откривања- истиче Јелена Согић, председница Савета за друштвене делатности Градског одбора Српске напредне странке у Сомбору.