Вести

МИНИСТАР КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ПОСЕТИО СОМБОР

Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, посетио је данас наш град. У друштву градоначелнице Душанке Голубовић и њених сарадника, обишао је установе културе, а градоначелница му је детаљно предочила културне садржаје које Сомбор нуди, те га подробније упознала са сомборском ризницом културног наслеђа које чине манстири, цркве, дворци, археолошки и споменици индустријске архитектуре, библиотека, галерије, Градски музеј и Народно позориште Сомбор.

Поред разговора о богатој културној баштини, историји и традицији коју Сомбор има, разговарало се и о потенцијалима које локална самоуправа жели максимално да искористи уз подршку Министарства културе. Министар и градоначелница су се сложили да константно треба радити на проналажењу нових могућности за спровођење акција којима би се подизала свест о култури.

Након обиласка града, министар Вукосављевић је присуствовао састанку Градског одбора СНС Сомбор који је одржан у Свечаној сали Градске куће, где је говорио о значају заштите језика и Стратегији културног развоја која ће ускоро бити представљена на јавној расправи, те је одговарао на питања присутних.

-Неки од највећих српских уметника стварали су управо у Сомбору и њихово стваралаштво исписало је веома значајне странице у историји српске културе. Без тих страница би наша културна баштина била значајно сиромашнија. Најважније је да такав тренд постоји и данас. Посебно морам похвалити рад Народног позоришта чији репертоар је изузетно цењен на националном нивоу, док сама зграда са богатим енетријером у барокном стилу представља једно од најрепрезентативнијих непокретних културних добара на територији Војводине. Такође, многе збирке богате материјалима и делима од националног значаја, налазе се у сомборским установама културе. Драго ми је што препознајем огромну жељу код локалне власти да се даље унапређује завидан културни стандард овог прелепог града. Поред материјалног развоја и напретка, неопходан је и духовни развој, а до њега стижемо улагањем у уметност и културу и подизањем свести о култури. Министарство културе ће и ове године расписати конкурсе којима ће бити издвојена значајна средства за квалитетне идеје и пројекте, казао је министар Вукосављевић.

Ентузијазам и елан код људи из локалне власти на челу са градоначелницом Душанком Голубовић, оставио је снажан утисак на министра, па његову наредну посету можемо очекивати већ у мају месецу.