Вести

МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ И ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР ПОСЕТИЛИ ПОЉОПРИВРЕДНО ГАЗДИНСТВО ВУКОВИЋ У КЉАЈИЋЕВУ

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић посетили су данас домаћинство Ђуре Вуковића у Кљајићеву, где су их дочекали  градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић и председник Скупштине града Зоран Рус.

 

Министар Недимовић је овом приликом најавио интензивне контроле коришћења подстицајних средстава која су пољопривредници добили од државе на различитим конкурсима.

„Ова породица, односно њихов унук је био један од корисника средстава 2018. године за младе пољопривреднике и на моје велико задовољство, он је средства искористио онако како је то и предложио, за разлику од неких других. Могу да најавим да ћемо у наредних 90 дана масовно спроводити контролу реализације пројеката за младе, зато што смо приметили на гомили места да имамо доста одступања од пројеката и злоупотребе. Ми не смемо ову меру да компромитујемо, зато морамо да истерамо на чистац све оне који су исправни да могу касније да користе то и да немају никаквих проблема, а оне који су покушали то да злоупотребе, да према њима применимо санкције које је предвидео Закон о субвенцијама“ поручио је министар Недимовић.

 

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић рекао је да је Секретаријат за конкурс за младе пољопривреднике издвојио 200 милиона динара, као и да ће преко конкурса за наводњавање пољопривредним газдинствима бити распоређено још 370 милиона.

„Конкурс за младе је завршен од стране Покрајинског секретаријата за пољопривреду. Јуче су објављени резултати, 171 пољопривредном газдинству средства су одобрена, максималан износ је до 1.500.000 динара, а до 90% трошкова инвестиције финансира Секретаријат за пољопривреду“ истакао је Божић.

 

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић захвалио се министру и покрајинском секретару на посети и поручио пољопривредницима да активно учествују на конкурсима.

„Оно што је свакако наш циљ је да што више младих и пољопривредних газдинстава са мање пољопривредног земљишта буду активнији на конкурсима, како Секретаријата, тако и Министарства и зато смо ми као град основали Агробизнис центар, јер смо хтели да помогнемо свим тим људима који су хтели да учествују на конкурсима, да им омогућимо да лакше конкуришу, а уједно смо и ми преко Агробизнис центра оспособили поједине субвенције. Апелујем на све пољопривреднике, за неких месец-два ће бити расписан конкурс, тако да сви они који нису били успешни ма мерама које су расписали Покрајина и Министарство да конкуришу на конкурсима Града", истакао је градоначелник Сомбора Антонио Ратковић.

 

На конкурсима које је организовало Министарство, млади пољопривредник из Кљајићева Стефан Марић (унук Ђуре Вуковића) успешно је реализовао подстицаје за породично имање. „Што се нас тиче, ми смо презадовољни. Прошли смо до сада на сваком конкурсу који смо поднели и ми смо задовољни државним подстицајима“ рекао је Марић.


 

Извор: sombor.rs