Вести

МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ И ПОТПРЕДСЕДНИК ГЛАВНОГ ОДБОРА СНС-А ПОСЕТИЛИ СТАПАР

Стапар су јуче посетили Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, Миленко Јованов - потпредседник Главног одбора СНС-а, као и координатори Западнобачког округа, Драган Поповић и Горан Ђаковић. Састанку који је организовао МО СНС Стапар присуствовали су и повереници ГрО СНС Сомбор, Душанка Голубовић и Зоран Рус.

Присутнима се прво обратио Миленко Јованов, захвалио се, истакавши да је пољопривреда данас главна тема у Војводинини. Иако формално нису расписани избори, Јованов је истакао да се пред Србијом налазе два пута - један је онај који представља Српска напредна странка на челу са својим кандидатом, Александром Вучићем, а други пут нас води у правцу прошлости и неизвесности, који предводе Саша Јанковић и Вук Јеремић. “Важно је да људи чују оно што је истина, јер друга страна покушава да подвали старе људе и представи као нове, који су били у Влади Мирка Цветковића, поделили 400.000 отказа и довели државу до банкрота”, казао је Миленко Јованов и додао да је кампања Вука Јеремића финансирана из непознатих извора, као и да претходих 5 година није живео у Србији, већ се башкарио у Њујорку и познато је да његова интернет кампања на дневном нивоу кошта 50 000 евра.

Министар пољопривреде, Бранислав Недимовић, рекао је да су мере аграрне политике, које ће Влада реализовати у у 2017.години , засноване на развоју конкурентности, како би се снизили трошкови пољопривредне производње. Највеће инвестиције ће се односити на прерађивачки сектор, а у вези са повртарством, воћарством и сточарством, који су по проценама Светске банке, врсте пољопривредне производње које су најисплативије. Посебно је важна намера Министрарства да подстакне инвестирање у пољопривредну механизацију, чиме би се стимулисала и девастирана пољопривредна подручја, где ће се на основу предрачуна за куповину поднети захтев Министраству, а које ће након донетог решења у року од 90 до 120 дана извршити повраћај 50% од укупних средстава. Министарство и Покрајински секретаријат су увели грант од 10.000 евра у сврху повраћаја средстава, који представља 85% вредности од укупних планираних средстава за отпочињање сопственог бизниса , са циљем да се млади врате у село, као и да се помогне онима који живе у селу. Такође, за ИПАРД фондове ће већ сада моћи да конкуришу средњи и већи пољопривредни произвођачи , а путем пољопривредних саветника ћемо обучити мале произвођаце и остала лица. У Министарству се већ ради на припремању пројекта за Министарство финансија како би се успоставио систем који неће да се компромитује, а односи се на олакшице пољопривредника за куповину горива . Формиран је и штаб за конконтролу меда, где су 20 % повећана издвајања из буџета.

Мештани који су присуствовали састанку, постављали су бројна конкретна питања, што је омогућило добру интерактивну дискусију.