Вести

Национални дан без дуванског дима

Савет за друштвене делатности Градског одбора  Српске напредне странке  Сомбор је у суботу  31. јануара организовао  акцију ,, Нацонални дан без дуванског дима ''.

Приликом ове акције чланови Савета су указали на значај штетности дуванског дима јер је конзумирање дувана водећи фактор ризика у Србији који доприноси смртности.

Дуван је одговоран за многе болести, а водеће међу њима су исхемијске болести срца и хроничне опструктивне болести плућа. Подаци који се односе на популацију деце и омладине указују да 8,8 % дечака и 8,3 % девојчица старих од 13-15 година конзумира цигарета.

Стога, Савет за друштвене делатности ГО СНС СО  осим значаја штетности конзумирања цигарета, истиче значај што ранијег почетка спровођења превентивних активности, у циљу подизања свести и информисаности јавности о последицама пасивног пушења по здравље.

Посебан акценат ставља се на најмлађе школске узрасте, јер се процењује да 77% младих живи у домовима где су константно изложени дуванском диму истиче СНС и њени активисти.