Вести

НАСИЉЕ КАО ФЕНОМЕН ДРУШТВА

Одборница Српске напредне странке и потпредседница Комисије за равноправност полова Скупштине града Сомбора, Тамара Савовић је организовала скуп под називом НАСИЉЕ КАО ФЕНОМЕН ДРУШТВА, који се састојао од два панела: Безбедност у Републици Србији и Делотоворност системских механизама за спречавање насиља према женама.

У првом панелу  присутнима су се обратиле проф. др Бранка Драсковић, посебна саветница за родну равноправност потпредседнице Владе и председнице Координационог тела, Милана Лазић, координаторка за људску безбедност и родну равноправност Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе РС и представнице НВО Атина, Лидија Ђорђевић и Александра Николић.

Други панел је био посвећен делотворности локалних механизама који се баве спречавањем насиља над женама, где су начелник ПУ Сомбор, Саша Дмитрашиновић, представник Центра за социјални рад, Срђан Стојановић, јавни тужилац, Драган Бабић и представница НВО " Женска алтернатива", Јадранка Радојичићпредставили своја искуства о међусекторској сарадњи, као и о иницијативи за потписивање протокола о сарадњи, која постоји од 2003. године.

Теме о којима се говорило на скупу односиле су се на питања колико неравноправност полова, традиционалистички присуп улогама жена и мушкараца, култура и обичаји доприносе поражавајућој статистици да је у овој години убијено 34 жене. Насиље над женама је брига и одговорност свих нас. Главни разлог због ког се дешава насиље је покушај контроле жртве и доминација. Такође, у везу са насиљем се може довести  и сиромаштво, јер тада се дешава недостатак самопоштовања код мушкарца и сумња у партнерову љубав.

Центри за социјални рад, тужилаштво, полиција, здравствени систем представљају институције које отклањају последице, али узроке је потребно решавати, а они се налазе у образовном систему и породици. Важно је јачати ове две институције, јер ако школа и породица не буду васпитавали децу, васпитаваће их улица.