Вести

Немачка амбасада и "Help" помажу здравство у Сомбору

  Дом здравља „Др Ђорђе Лазић“ у Сомбору је прва здравствена установа у којој је започела имплементација пројекта вредног 900.000 евра којим се побољшава квалитет здравствених услуга. Средства за реализацију пројекта обезбедила је амбасада Савезне Републике Немачке у Србији и немачка хуманитарна организација „Хелп“. Осим финансијске подршке за адаптацију зграде Службе хитне медицинске помоћи и набавку опреме, Служба хитне помоћи добила је и возило „тојота корола“ које ће допринети већој мобилности ове службе. Поводом предаје возила и промоције пројекта у Сомбору су боравили: амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман (Axel Dittmann), министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, донаторе су примили градоначелник Сомбора Саша Тодоровић и др Емеше Ури, директорка Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“.

  Амбасадор Немачке Дитман је навео да је на самиту у Бриселу договорено 17 тачака које треба да буду имплементиране у склопу решавања велике избегличке кризе. - Србија ради на решавању прилива избеглица и сви ми радимо на решавању избегличке кризе.Немачка ће у решавању мигрантске кризе Србију помоћи са приближно четири милиона евра. Данас почињемо имплементацију пројекта вредног 900.000 евра, а реч је о адаптацији шест здравствених центара и изградњи смештаја за избеглице. Ова помоћ није намењена само избеглицама јер је реч о пројекту који има дугорочну намену и биће и у корист локалног становништва – казао је амбасадор Аксел Дитман.

  Пројекат се реализује у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и министар за рад Александар Вулин, је оцено да је „свака помоћ која се пружа мигрантима помоћ и локалном становништву, те да о мигрантима не треба да размишљамо као о оптерећењу, већ као о људима са којима можемо да унапредимо и живот свих нас“.

  Захваљујући се на помоћи, градоначелник Тодоровић је нагласио да се Република Србија савршено снашла у решавању мигрантске кризе, те да је и локална самоуправа помогла у квалитетном збрињавању емиграната.. - Помоћ Немачке амбасаде и организације „Хелп“ нама је битна и потврдиће улогу локалне самоуправе као квалитетног сервиса грађана. Град је недавно уручио пет возила Дому здравља, јер смо препознали проблеме у здравственој заштити. Радо прихватамо ову донацију и остајемо отворени за даљу сарадњу – казао је градоначелник Тодоровић.

  Др Емеше Ури, директорка Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ навела је да Служба хитне помоћи има добро обучен тим, али да недостаје подршка у погледу реновирања објеката и набавке опреме. - Захвални смо на помоћи, јер сваки уложен динар остаје у овом граду и побољшава се квалитет здравствених услуга, не само према нашим грађанима, већ према сваком коме је наша помоћ потребна – казала је др Емеше Ури.

  Промоцији пројекта и предаји возила присуствовали су и прим. др Владо Бабић, народни посланик из Сомбора и Латинка Васиљковић, начелница Западнобачког управног округа.