Вести

Нова улагања у области спорта у Сомбору

Министар омладине и спорта у Влади Републике Србије, Зоран Гајић, данас је заједно са покрајинским секретаром за спорт и омладину, Данетом Бастом и државним секретаром, Марко Кешељем, боравио у Сомбору. Овом приликом, угостили су га представници Градске управе, на челу са градоначелником Сомбора, Антониом Ратковићем, затим начелник Западнобачког управног округа, Горан Нонковић и Горан Милић, народни посланик. 

Приликом боравка, министар је, заједно са својим сарадницима, обишао најпре фискултурну салу у гимназији „Вељко Петровић“, како би се упознао са радом Одбојкашког клуба „Волејстарс“, као и са самим условима бављења спортом у овој образовној установи. 

„Донели смо поклон са лоптама, са реквизитима, головима, кошевима, одбојкашким мрежама, а овде што сам видео и чуо да постоји и одељење спортске Гимназије то подржавам због тога што методологија савременог спортског тренинга се убрзано развија и деца која су у узрасту од 15 година, значи од кад прелазе у средњу школу већ су добро загазила нешто што зовемо рана спортска специјализација и њима у сваком случају у том периоду треба омогућити и такозвани двофазни тренинг, два тренинга дневно“, похвалио је Гајић рад спортског одељења Гимназије.

Директор сомборске Гимназије, Душан Мишковић, захвалио се на вредним поклонима, као и посети министра спорта, истакнувши да је Гимназија одувек подстицала своје ученике на бављење спортом.

„Од пре две године имамо и спортско одељење тако да смо сад да кажем  подигли на још један виши ниво бављење спортом и у том смислу јако нам је важна сарадња са свим спортским клубовима, а ево сад и са Министарством спорта, тако да, захвални смо, на тој сарадњи, на тој бризи“. 

Градоначелник је искористио ову прилику да истакне да је улагање у спорт и младе саставни део одговорне политике коју Град Сомбор спроводи, као и да се из године у годину издвајају значајна средства намењена побољшању услова за спорт на територији Града. 

„Око седам посто буџета, Град Сомбор издваја за спорт, и ту пре свега мислим на финансирање спортских клубова, на њихово функционисање. Свакако нешто на шта смо поносни је тренерска надокнада за стручно-педагошки рад, јер знамо колико је битан тренер у развоју сваког спортисте. Такође, стипендирамо младе спортске наде, подржавамо спортске манифестације. Настављамо сваке године са улагањем у Градску халу „Мостонга“, у отворени и затворени базен, и сведоци смо да у претходном периоду управо уз подршку и Министарства и Покрајинске владе завршили смо комплетно паркет, нова расвета, а у овој години биће нова климатизација и вентилација, као и свлачионице које су готове и телескопске трибине“.

Ратковић је додао и да се улаже значајан труд да се поред свих објеката у граду, обнове и реконструиши спортски терени и објекти у сваком насељеном месту. 

Осим Гимназије, у току данашњег дана министар спорта посетио је и Градску халу „Мостонга“, у којој је у току претходног периода урађена комплетна реконструкција паркета, као и расвета. Покрајински секретар, Дане Баста, напоменуо је да ће се улагања у ову спортску установу наставити и у будућности. 

 „Покрајинска влада, путем Управе за капитална улагања, ће урадити и аклиматизацију комплетне хале, нама остаје да унапредимо још уградњом и седишта, тако да хала „Монстонга“  буде комплетно обновљена. Наравно, помажемо и многобројна спортска удружења и клубове, па и школски спорт, тако да сви ми заједно, заједничким снагама улажемо у спорт и спортску инфраструктуру“. 

Након обиласка, у просторијама Жупаније, одржан је састанак са представницима спортских клубова, на којем су размотрене најважније теме везане за спорт на локалу, са циљем његовог даљег унапређења. 

 

Извор: 025rs