Вести

НОВЕ АКЦИЈЕ САВЕТА ЗА ЗДРАВСТВО ГрО СНС СОМБОР: ПРЕДАВАЊА У СТАПАРУ, БАЧКОМ БРЕГУ, РАСТИНИ И КОЛУТУ

Савет за здравство ГрО СНС Сомбор, на челу са прим. др Зораном Парчетићем, председником Савета, протекле недеље организовао је низ предавања о дијабетесу, кардиоваскуларним болестима и болестима зависности.

Прво предавање одржано је у Стапару, у просторијама МО СНС Стапар, где је др Драгана Мрђенов говорила о факторима ризика за настанак дијабетеса, компликацијама које ова болест изазива, као и превентивним мерама које могу да умање могућност појаве болести. Истакнута је и важност благовременог препознавања симптома и редовних контрола, како би се болест дијагностиковала пре појаве тежих поремећаја до којих дијабетес доводи. Предавање о шећерној болести организовано је и у Бачком Брегу.

У Колуту је Мирјана Филиповић говорила о болестима зависности. Поред приче о општим појмовима и најучесталијим типовима зависности у нашој средини, скренута је пажња и на социјално психолошке аспекте ових поремећаја.

Последње предавање одржано је у Растини, где је прича била сконцентрисана на кардиоваскуларне болести које још увек представљају водећи узрок смртности у Србији. Акценат је стављен на факторе ризика и значај промене лоших навика у свакодневном животу.

Из Савета за здравство ГрО СНС Сомбор поручују да су основни циљеви оваквих акција информисање становништва о најчешћим здравственим проблемима у нашој општини, наглашавање важности редовних здравствених контрола, а самим тим и превенција ових озбиљних болести.