Вести

НОВИ НИЗ АКТИВНОСТИ САВЕТА ЗА ЗДРАВСТВО ГрО СНС СОМБОР

Редовне активности чланова Савета за здравство ГрО СНС Сомбор, које се годинама организују и спроводе на иницијативу прим. др Зорана Парчетића, председника Савета, свакодневно потврђују да је рад овог Савета на изузетно високом ниво и у значајној мери доприноси побољшању превенције најучесталијих болести на нашем поднебљу.

У просторијама МЗ Млаке, одржано је предавање о гојазности. Др Даница Грујић-Фирањ, интерниста-ендокринолог, упознала је присутне са дијагностиковањем, узроцима и последицама повећања телесне масе због повећаног масног ткива. Она је истакла значај промене нездравог начина исхране и увођења редовних физичких активности у свакодневни живот како би се спречила појава овог метаболичког поремећаја који представља „улазна врата“ за далеко озбиљније здравствене компликације - попут дијабетеса или кардиоваскуларних болести.

Предавање о хипертензији одржано је у Алекса Шантићу, где је др Дејан Лукић детаљно говорио о свим аспектима артеријске хипертензије, нагласивши да она може бити акутна и хронична, изазвана углавном комбинацијом више фактора, као и да медицина данас хипертензију сматра „тихим убицом“, јер многи људи не осећају упадљиве тегобе, а повишен крвни притисак временом изазива озбиљна оштећења. Након предавања, присутни су имали могућност да провере вредности крвног притиска.

Прим. др Парчетић, председник Савета за здравство ГрО СНС Сомбор, посетио је Светозар Милетић и одговарао на бројна питања везана за здравствене проблеме, те упутио мештане где и коме да се обрате како би им била омогућена детаљна дијагностика и лечење. Организовано је и мерење шећера у крви, као и контролисање крвног притиска.

-Чехов је давно рекао да здрав човек има хиљаду жеља, а болестан само једну; нажалост, то је сурова истина. Наш циљ јесте да истакнемо значај превенције и редовних здравствених контрола. Данас су излечиве и најопасније болести уколико се препознају и дијагностикују на време. Настојимо да допремо до што већег броја људи и информишемо их о мерама здравствене заштите и стилу живота који спречава појаву болести, јер континуирана едукација представља основни корак у превенцији многих здравствених проблема, казао је доктор Парчетић.

Савет за здравство Градског одбора Српске напредне странке ће наставити да организује едукације, саветовања, прегледе и тиме информише становништво о најучесталијим здравственим проблемима и начинима благовременог решавања истих.