Вести

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

(Кула, 03.12.2015) Посланик у Народној скупштини Републике Србије, прим. др Владо Бабић учествовао је у обележавању међународног дана особа са инвалидитетом. Том приликом је истакао да се данашњи дан особа са инвалидитетом одржава под слоганом "за живот без баријере", а мото овогодишњег обележавања је инклузиија, оснаживање и приступачност. Положај инвалида се мора стално унапређивати, посебно када се говори о њиховом правном и друштвеном положају.

За неколико дана ће бити отворена и прва преговарачка поглавља, а фокус ће бити баш на поглављу 23 које се у најширем смислу бави питањем постојања основних људских права, као и права мањинских група у коју спадају и особе са инвалидитетом. Прво поглавље подразумева спречавање било каквог облика дискриминације.

„За нас је битно и отварање поглавља 19 које се бави социјалном политиком и политиком запошљавања. Закон о безбедности и здрављу на раду који смо усвојили пре неких месец дана посебну бригу и акценат ставио је баш на положај и статус особа са инвалидитетом“, истакао је Бабић.