Вести

Обележен Међународни дан старијих особа

  Савет за друштвене делатности у сарадњи са МО Кљајићево Српске напредне странке Сомбор 01. октобра 2015. године поводом Међународног дана старијих особа су посетили породицу Мацут у Кљајићеву. Малим знаком пажње и симболичним поклонима, кроз дружење и топле речи током посете активисти СНС су указали на потребу давања подршке старијим особама у руралној средини.Дружење уз чај и домаће посластице са старијим особама настављено је у центру села са циљем стварања позитивне слике и на развијање међугенерацијске солидарности на локалном нивоу.

  Овогодишњом кампањом поводом 1. октобра, Међународног дана старијих особа, Српска напредна странка ставља акценат на промовисање ВАНИНТИТУЦИОНАЛНОГ ЗБРИЊАВАЊА СТАРИХ И БОЛЕСНИХ ОСОБА који у нашем Граду има подршку већ 5 година. Програм „ПОМОЋ И НЕГА У КУЋИ“, који се реализује преко ГЕРОНТОЛОШКОГ ЦЕНТРА и ЦРВЕНОГ КРСТА, користи преко 650 наших старијих суграђана.

  Услуге помоћи и неге су:

- Помоћ у обезбеђивању исхране

- Помоћ у одржавању личне и хигијене стана

- Помоћ у загревању просторија

- Помоћ у задовољавању социјалних, културно-забавних и др.потреба

- Пружање подршке приликом транспорта ради одласка у установе

- Посредовање у обезбеђивању услуга

- Пружању основне здравствене неге

  Необраћање пажње на старије особе значи да се не обраћа пажња на 20% светске популације до 2030. године, када ће бити више људи старијих од 60 година него деце млађе од 10 година, при чему ће те брзе промене у старосној структури пре свега захватити земље у развоју. Наш циљ је да изградимо будућност какву желимо, стога промовишимо „друштво за све генерације“ –истиче председница Савета за друштвене делатности Градског одбора Српске напредне странке у Сомбору, Јелена Согић.