Вести

ОДРЖАН „ЛЕМЕШ КУЛЕН ФЕСТ“ У СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋУ

У организацији Удружења грађана „Лемешки кулен“ и Месне заједнице „Светозар Милетић“, уз подршку Града Сомбора, јуче је отворена 16. по реду манифестација „Лемеш кулен фест“. Догађају је присуствовала министарка за бригу о породици и демографију, Дарија Кисић Тепавчевић, која је заједно са државном секретарком у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Душанком Голубовић, покрајинским секретаром за привреду и туризам, Ненадом Иванишевићем и  градоначелником Града Сомбора, Антониом Ратковићем и његовим сарадницима, свечано отворила овај фестивал.

„Драги пријатељи, велико је задовољство данас овде бити са вама. Наша Србија је најлепша земља на свету, а управо њено богатство највише чине њени људи. Људи који су гостопримиви и који све дочекају раширених руку. Такође, једна од посебности наше земље јесте храна, односно кулинарска умећа и различите гастрономске посластице, а овај крај је такође познат по свом кулинарском умећу и Лемешком кулену. Ово је шеснаести пут да се окупљате овде и ја вам желим још много година да наставите тако и да ширите ову идеју и причу, чувеног Лемешког кулена“, изјавила је министарка Кисић Тепавчевић.

Међународни фестивал „Лемеш кулен фест“ се одржава по 16. пут, а сваке нове године, помера границе у квалитету приказаних производа и посећености грађана. Овај гастрономски догађај је и симбол заједништва, јер су бројни народи који живе у Светозар Милетићу, заједно окупљени, приказали своје производе, културу и традицију.

Градоначелник Ратковић се током свог обраћања пред присутним гостима и домаћинима осврнуо на труд свих оних који желе да својим пословањем кроз традицију, културу, историју… допринесу Граду Сомбору, привлачећи туристе у наш град и стављајући га на туристичку мапу света.

„Ми овде немамо мора и планине, али имамо живописна села, богату традицију, културу, обичаје и гастрономску понуду која је исткана шаренилом мултиетничке заједнице и срдачне и вредне домаћине, које смо спремни да подржимо у развоју и пласирању управо оваквих брендова какав је данас, далеко изван граница наше земље, узрастао познати Лемешки кулен. Драги Лемешани, желим да поручим да је Град Сомбор данас поносан на Светозар Милетић, јер сте омогућили да се за ваше село и за Сомбор чује далеко изван граница наше земље, окупивши госте из Хрватске, Мађарске, Босне и Херцеговине, Словеније, Аустрије, Немачке и многих других. Живели и пријатно уз Лемешки кулен“, изјавио је градоначелник Ратковић.

Циљ манифестације је промоција Лемешког кулена, аутентичног бренда Светозар Милетића, производа са заштићеним географским пореклом, чија се рецептура преноси са генерације на генерацију. Поред самог кулена, посетиоци су могли да купе и друге сухомеснате производе и пића, као и производе старих заната и рукотворина.

Присутни посетиоци су могли да уживају у богатом културно – уметничком, кулинарском, такмичарском и музичком програму, а по затварању манифестације, уприличена је пригодна вечера.

 

 

 

Извор: Град Сомбор