Вести

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ЖЕНСКО ЛИДЕРСТВО“

Комисија за равноправност полова и Женска одборничка мрежа Скупштине града Сомбора, организовале су конференцију на тему - жене лидери. Обраћајући се учесницима конференције, градоначелник Саша Тодоровић је истакао да „када је реч о способностима постоје само разлике на индивидуалним основама“.

Ако о актуелности тематских конференција судимо на основу броја учесника, тада се може закључити да је конференција „Женско лидерство“, на нашем подручју изузетно актуелна. Сала Скупштине града била је пуна, а предавачи добри познаваоци тематике. Своје виђење овог питања, у уводном обраћању, дао је градоначелник Сомбора Саша Тодоровић.

„Ово питање може се сагледати са два аспекта. Према првом, у данашњем српском друштву - али и на Балкану, жена се још увек посматра на традиционалистички начин.  Рекао бих да то и није тако лоше. Морамо имати одређену дозу традиционализма, али оно што раде жене – вредно је дивљења. Не сматрам да постоји јачи и слабији пол, пре бих рекао да је у питању способност, а када је реч о способностима постоје само разлике на индивидуалним основама. То је један аспект ове теме. Други аспект се односи на то колико смо ми мушкарци у Србији свако јутро, сваки дан или на крају дана када резимирамо шта смо урадили, спремни да се суочимо са собом и својим ирационалним страховима, непризнавањем да је још неко једнако способан као и  ми. Често и способнији од нас“ – казао је Тодоровић.

О теми женског лидерства говорила је и Тамара Савовић, одборница у Скупштини града и потпредседница Комисије за равноправност полова. Савовић је навела да је дошло време да жене промене свет на боље, те да заслужују прилику да искажу своје потенцијале и добију једнаке шансе као мушкарци.

Квантитативно смо присутне захваљујући квотама. Али квалитативно и даље немамо довољно уплива у процесе доношења одлука,упркос непрестаној борби да искажемо своје потенцијале и дамо свој допринос напретку Србије. Родна равноправност значи коришћење свих постојећих ресурса. Скоро 52 одсто  укупног становништва не користе своје могућности. Једноставно,дошло је време да жене добију места која им припадају захваљујући раду,знању,обраазовању и тиме унесу другачији, конкретнији приступ у решавању проблема и за опште добро свих нас – навела је, осим осталог, Тамара Савовић.

У трагању за одговорима о месту и позицији жене у Србији, на конференцији је било речи о патријархату, феминизму, менторству, солидарности, искуствима жена на лидерским позицијама...

Предавачи су били др Јованка Шарановић, директорка Института за стратегијска истраживања Министарства одбране, Јасмина Танасић, из Одељења за друштвене делатности у Сталној конференцији градова и општина, Саша

Дмитрашиновић, начелник Полицијске управе Сомбор и други.

После конференцијског дела радило се радионичарски на три различите теме и то: Жене на селу, на којој је модераторка и предавач била Стојанка Лекић, посланица у Скупштини АП Војводине и председница Одбора за равноправност полова, и Биљана Пудар, предузетница и власница Музеја Парфемских бочица у Бездану.

Друга радионица бавила се питањем  Жене и медији, модератор је била Соња Коњевић, а предавач мр Злата Ђерић, посланица у Народној скупштини Републике Србије.

О Балансу између приваатног и пословног живота говорила је Мирјана Гомилановић, сертификовани бизнис тренер, док је модераторка била Душанка Голубовић, начелница Градске управе града Сомбора.