Вести

ОДРЖАНА ПРВА КОНВЕНЦИЈА „ЛИДЕРИ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА 2015“

У Сремској Митровици одржана је прва од предвиђених пет Конвенција „Лидери одрживог развој 2015“, као део годишњег ЦЕДЕФ програма за градове и општине Републике Србије. 

Теме Конвенције биле су енергетска ефикасност, одрживи развој и заштита животне средине. Поред представника 27 општина и градова, конференцији су присуствовали и представници банака и компанија, између осталих: “Minel Schreder”, “Miteco”, “Knauf Insulation”, “Naue Opticus”, Banca Intesa, “Viessmann”, LG, “ARUP”, "Телеком Србија”, ДДОР Нови Сад  и други.

Током уводних предавања и пленарне сесије представљени су модели финансирања развојних пројеката градова и општина, а представници компанија и локалних самоуправа имали су прилику да размене искуства и разговарају о предстојећим пројектима и будућој сарадњи на прикупљању различитих пројеката из области енергетске ефикасности, одрживог развоја и заштите животне средине.

Након завршетка радног дела Конвенције, уручене су Повеље лидера одрживог развоја које представљају признање за девет градова и општина за резултате остварене у развоју и примени обновљивих извора енергије, енергетске ефиканости, управљању отпадом и водама на својој територији. Повеље су добили: Сремска Митровица, Кула, Рума, Нови Сад, Врбас, Шабац, Србобран, Сремски Карловци, а испред града Сомбора повељу је примио Саша Тодоровић, градоначелник Сомбора.