Вести

ОДРЖАНА ТРИБИНА "БОРБА ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА"

Савет за бригу о деци, популацији и социјална питања ГО СНС Сомбор у сарадњи са Месном заједницом Чонопља, у оквиру кампање 16 дана активизма у борби против насиља над женама организовао је у Чонопљи трибину на којој су представници Центра за социјални рад и ПУ Сомбор говорили о свом искуству и међусекторској сарадњи између институција које се баве овом проблематиком.

На трибини је било речи о отклањању узрока проблема, а он се налази у образовном систему и породици, као и о обавезном интегрисању родне перспективе у наше уџбенике где би се од најранијег узраста кренуло са едукацијом и превенцијом, као и отклањању стереотипа да су жене, а самим тим и девојчице мање вредан пол. Један од предуслова за напуштање заједнице у коме је један од партнера насилан је економско оснаживање жртве, јер једино у том случају жртва може слободно да самостално донесе одлуку о свом животу и напусти зачарани круг насиља.

Трибина је била изузетно посећена и публика је показала велико интересовање за дискусију. Након трибине, представник ПУ је демонстрирао неколико основних елемената за самоодбрану.