Вести

ПАРТИЦИПАТИВНО БУЏЕТИРАЊЕ: НАЈВИШЕ ГЛАСОВА СТАНИШИЋУ

У склопу пројекта Парцитипативно буџетирање на завршном гласању, 13. новембра 2015. године, грађани су имали могућност да подрже један од пет пројеката, који су у претходном прикупљању предлога пројеката највише подржани. На анкетном листићу било је пет предлога и то:

1. СТАНИШИЋ – партерно уређење са уградњом урбаног мобилијара (простор испред Месне канцеларије)

2. МЗ „ГОРЊА ВАРОШ“ СОМБОР – изградња и опрема дечјих игралишта у „Госпином сокаку“ и yлици Слободана Бајић

3. АЛЕКСА ШАНТИЋ – партерно уређење центра села (постављање клупа, озелењавање, постављње корпи за отпатке

4. ЧОНОПЉА – партерно уређење центра села (постављање клупа, озелењавање, јавна расвета

5. СОМБОР – Израда студије постојећих бициклистичких стаза и могућности њиховог повезивања у целину и санација постојећих стаза         

Гласање је оргaнизовано на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору и месним канцеларијама у селима, у времену од 9.00 до 13.00 часова. Тим за имплементацију пројекта Партиципативно буџетирање је прегледао и пребројао попуњене анкентне листиће  и утврдио следеће: 437 грађана гласало је за пројекат партерног уређења Станишића, пројекат изградње дечјих игралишта у МЗ „Горња Варош“ подржало је 130, уређење центра Алексе Шантића 77, партерно урећење центра Чонопље 138, док је за израду студије и санацију постојећих бициклистичких стаза у Сомбору гласало 314 грађана.

На Тргу Светог Ђорђа, грађане су анимирали да гласају представници удружења Балканска истраживачка новинарска мрежа и волонтери Канцеларије за младе града Сомбора, а гласао је и градоначелник Сомбора Саша Тодоровић. Градоначелник је оценио да је акција добро промовисана, те да је овакав начин планирања буџета прилика да се чује глас народа. 

Неки од пројеката, први сасвим сигурно, а за остале ћемо видети, биће уврштени у буџет за следећу годину. Ово је само још један од начина да чујемо глас народа који преко својих представника могу остварити део својих права. Ја као градоначелник, и Градска управа испред које сам, подржаћу овај и сличне пројекте у наредном периоду, јер су усмерени побољшању услова живота у нашем граду и насељеним местима – истакао је градоначелник Тодоровић.