Вести

Почеле активности у склопу Пројекта ”Ловац на амброзију”

Светски дан заштите животне средине обележава се у свету и код нас 5. јуна. У Сомбору је 5. јуна почела реализација пројекта „Ловац на амброзију“ који у сарадњи реализују град Сомбор и предузеће „Орис“ доо.

Најављујући пројекат градоначелник Сомбора Саша Тодоровић је казао да је циљ пројекта едукација становништва, те израда мапа површина са амброзијом.- Досадашња пракса је показала да становништво не познаје довољно коров амброзије, начин испољавања, као ни начин на који се најефикасније може сузбијати. Због тога је у активности на сузбијању амброзије потребно укључити што више грађана. Према информацијама из школа, све школе су се одазвале позиву да се укључе у активности око сузбијања амброзије, од мапирања површина до сузбијања. Најуспешнији биће адекватно награђени, јер су спроводили акцију чији је мото општа добробит заједнице – казао је, осим осталог, градоначелник Тодоровић.

Маја Павличић, вођа „Орисовог“ пројектног тима је истакла штетност амброзије по здравље људи.- Овај проблем дужи низ година постоји и број оболелих који су алергични на полен се повећава. Амброзија смањује радне способности и животне функције, код нас је број оболелих знатан, а у свету 36 милиона одраслих особа има здравствене тегобе услед дејства полена овог корова. Чињеница је да становници не познају довољно коров амброзије, од изгледа до начина сузбијања. Најефикаснији начин сузбијања је чупање корена из земље, али пошто амброзија има јак коренов систем то је потребно радити док не почне да цвета, а то је период од јула до средине октобра. Наш задатак јесте да информишемо и едукујемо становништво о штетном утицају, изгледу, мерама сузбијања и присуству полена у ваздуху. Укључићемо што више грађана, у школама смо започели са едукацијом и наставићемо од јесени, а потребно је у акцију укључити и децу предшколског узраста како би малишанима ставили до знања колико је штетна ова коровска биљка – објаснила је Маја Павличић и позвала грађане да крену у лов на амброзију, фотографишу места са овом биљком и фотографије прослеђују на сајт www.lovacnaambroziju.rs