Вести

Почетак пројекта „Запловимо Србијом“ обележен у Сомбору

Поводом званичног почетка пројекта „Запловимо Србијом“, данас је у Великој сали Скупштине Града Сомбора одржана конференција, у вези са активностима на реализацији мера из поменутог пројекта и прикључених активности. Конференцији су присуствовали представници Градске управе, на челу са градоначелником Сомбора, Антониом Ратковићем, затим начелник Западнобачког управног округа, Горан Нонковић, као и градоначелници и представници општина и начелници округа.

Присутнима су се обратили најпре директор Агенције за управљање лукама, Вук Перовић и саветник за одрживи туризам, Марко Бајић, који су истакли да је линијски саобраћај од изузутне важности, те да је тенденција Владе набавка бродова за овај вид саобраћаја.

У оквиру овог пројекта планирана је изградња пристаништа мањих капацитета на каналима код насељених места, што би уврстило Сомбор на мапу градова који су носиоци каналског туризма у Србији. Тим поводом, градоначелник Сомбора истакао је да се ради на завршетку пројектно-техничке документације за овај пројекат, који ће трајати три године. 

„Географски положај Сомбора, граничимо се са Републиком Мађарском и Републиком Хрватском, богатство речне и каналске мреже, нам даје за право да у Сомбору искористимо овај потенцијал за наутички туризам. Ми ћемо наставити са припремом пројектно-техничке документације са завршетком плана детаљне регулације проширењем да поред обновљеног музеја Батинске битке, овде додамо још садржаја, као што су шетне стазе, туристички информативни центар, одмаралишта, спортско рекреативни терени и свакако оно око чега највише улажемо енергије, да се изборимо за међународно путничко пристаниште на Дунаву, код Бездана“. 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Горан Весић, нагласио је да циљ овог пројекта да се искористи потенцијал речне мреже Србије, како за транспорт терета, тако и за транспорт путника, али и за општи развој земље. 

 „Ја ћу вам рећи да ћемо ми градити марине у Смедереву, Великом Градишту, у две фазе, у Голупцу, Кладову и Сомбору. Радићемо у Баноштору међународно путничко пристаниште, недавно смо отворили међународно путничко пристаниште у Сремској Митровици, управо завршавамо у Шапцу, што значи да ћемо рецимо моћи да имамо речни превоз између Шапца и Сремске Митровице или између Сремске Митровице, Шапца и Београда, што до сада није било могуће,али нема разлога да се то не догађа. Имаћемо понтоне за линијски саобраћај у Сремском Карловцу, Новом Саду и Сомбору, имаћемо понтоне за каналски саобраћај у Новом Саду, Сомбору, Апатину и Оџацима и набавићемо шест еко-чамаца“.

Весић је закључио да је овај пројекат од изузетног значаја за све грађане Србије, будући да ће донети, измеђПочетак пројекта „Запловимо Србијом“ обележен у Сомбору 

у осталог, отварање нових радних места, повећање прихода од туризма, отварање нових хотела, те да ће то унапредити економију земље.

Извор: 025.rs