Вести

ПОЧИЊЕ РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОГРАМА „ПОМОЋ И НЕГА У КУЋИ“

Спровођење и реализација јавних радова у оквиру програма „Помоћ и нега у кући“ одлуком Градског већа додељени су сомборској организацији Црвеног крста.Уговор о спровођењу програма потписали су градоначелник Сомбора Саша Тодоровић и Биљана Клипа, секретар организације Црвеног крста у Сомбору.

Градоначелник Тодоровић је рекао да се наставља добра пракса пружања помоћи најстаријим суграђанима.

За спровођење јавних радова у оквиру програма „Помоћ и нега у кући“ за 2016. годину буџетом су опредељена средства у износу од 14.890.824,00 динара. Ово је само један од начина како да повећамо услугу града Сомбора најстаријим суграђанима и онима којима је реално ова потреба значајна. Програм ћемо реализовати  преко организације Црвеног крста и за сарадњу са њима никад немам довољно лепих речи. На реализацији јавних радова биће ангажовано 39 наших суграђана и ово је један од начина помоћи и старијим суграђанима, али и незапосленим лицима која ће бити запослена током реализације програма“ – казао је градоначелник Саша Тодоровић.  

Секретар сомборског Црвеног крста Биљана Клипа захвалила се градоначелнику и локалној самоуправи што су препознали Црвени крст као организацију која може да организује и спроведе јавни рад „Помоћ и нега у кући“.

„Поверавањем овог јавног рада омогућено нам је да уз помоћ локалне самоуправе остварујемо наше циљеве и задатке прецизиране и Законом о Црвеном крсту Србије. Један од задатака је и помоћ нашим најстаријим суграђанима. Кроз овај програм ангажоваћемо 39 извршилаца који ће, у граду и 15 насељених места, помагати нашим најстаријим суграђанима. Основни циљ је да им кроз пружање помоћи у свакодневним пословима омогућимо да што дуже остану у својим домовима, а тиме ће бити смањен и притисак на установе социјалне и здравствене заштите. Лица која буду ангажована, односно геронтодомаћице, имаће задатак да суграђанима укљученим у програм набаве основне животне намирнице, помогну у кући, код одласка код лекара, помогну у припремању зимнице и огрева за зиму“ – навела је Биљана Клипа.

Програм „Помоћ и нега у кући“ трајаће осам месеци, са реализацијом ће почети 29 фебурара 2016. године, током јуна и јула биће пауза, а од септембра до краја децембра 2016. године најстарији суграђани поново ће имати помоћ геронтодомаћица.