Вести

ПОДРШКА ЖЕНСКОМ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ

Унија жена Српске напредне странке ГрО Сомбор je у сарадњи са Саветом за пољопривреду организовала посету пољопривредном газдинству Ракић из Ранчева. Том приликом активисткиње СНС су разговарале са домаћицама тог газдинства о положају жене у једном оваквом домаћинству, биле угошћене и имале прилике да се упознају са њиховим радом. Домаћице су нам испричале како изгледа један уобичајeни дан на њиховом имању, које су њихове обавезе и са којим се то проблемима свакодневно сусрећу.

Баве се земљорадњом, тачније обрађују око 80 хектара земље и узгајају стоку, али су пре свега базирани на производњу млека, те у ту сврху имају преко 60 грла уматичених крава за мужу. Дневна производња млека у овом домаћинству је 1200 литара, чија дистрибуција је основни приход ове породице. Ракићи у свом дугорочном плану имају проширење капацитета за узгој крава, те самим тим и увећање производње млека.

У сваком пољопривредном домаћинству жена је незаобилазни члан без којег оно не би могло функционисати. Жена је стуб, ослонац, покретач и организатор свих послова.

Повод овој посети је био да широј јавности презентује жене које су носиоци овог предузетништва, њихов живот и рад и да дају своју подршку њиховој производњи.

Јован Кеча, председник Савета за пољопривреду и Унија жена СНС ГрО захваљују се овом домаћинству и надају се да ће мали пољопривредници, етносалаши, женска предузетништа још више заживети на нашем подручју са нашом традицијом.