Вести

ПОДРЖИМО НАШУ ДЕЦУ НА ТАКМИЧЕЊУ „СРБИЈА У РИТМУ ЕВРОПЕ“

Четрнаест ученика основних школа са територије града Сомбора представљаће Сомбор, односно партнерску државу, на такмичењу „Србија у ритму Европе“, које се одржава у недељу, 19. јуна 2016. године, у Ђуприји.

Сомборци ће на такмичењу представити Аустрију, чија је амбасада партнер Сомбору у овој манифестацији. Ово је треће учешће представника Сомбора на манифестацији, а са децом су данас (15.јун) разговарали градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и Владислав Живановић, члан Градског већа за област координације на реализацији  пројеката од значаја за град.

Двапут  смо били други и сада очекујемо да је трећа,  наша срећа. Очекујемо  прво место које ће добробит донети како Граду, тако и деци која учествују на манифестацији.  Надам се да ће нас и грађани подржати и гласати у недељу, 19. јуна. Нарочито очекујем да гласају школски другари, омладинци, као  и остали који подржавају  учешће наше деце на овој манифестацији. Позивам грађане да гласају за децу Сомбора на број 4441 и  смс поруку пошаљу са текстом песма (размак) 05–  казала је градоначелница Голубовић позивајући грађане да гласају у недељу за децу.

И члан Градског већа,  Владислав Живаноић, је изразио наду да ће Сомборци у Ђуприји бити први.Наша деца заслужују да се следеће године ова манифестација одржи у Сомбору, као граду победнику 2016. године. Они су сјајни,добро су уиграни, увежбани, а ове године представљамо Аустрију чија је амбасада наш партнер и певамо њихову песму.Да би све било савршено помогли су, Хуманитарно удружење Немаца „Герхард“ у Сомбору који су децу учили бољем изговору немачког језика и Музичка школа „Петар Коњовић“ где су децу  подучили соло певању. Плесачи су савршени и могу само да кажем  да очекујем да ове године будемо најбољи и да се са пехаром вратимо у Сомбор – навео је Живановић и додао да град победник добија 50 одсто прихода од смс порука.

По процени организатора то је износ од приближно шест милиона динара и уплаћује се у буџет града победника, а из буџета града средства се пребацују школама из којих су деца такмичари. Награда за децу која учествују у такмичењу јесте десетодневни боравак у земљи коју представљају – казао је Живановић.

Сомбор, односно Аустарију, представљају:Душан Медић, Милош Поповић, Дане Мађерчић, Таша Куцурски, Сташа Гајин Мина Вељковић, Жофи Тукал, Вања Симин, Јелена Степановић, Мина Хорангозо, Теодора Вуковић, Лара Конц, Милица Даниловић и Калина Јовановић.

Манифестацију ће директно од 17.00 часова преносити Радио-телевизија Србије (први програм).Гласање ће бити после наступа свих такмичара, када водитељи најаве почетак гласања и трајаће 20 минута.

У Ђуприји ће се такмичити  20 градова, под покровитењством  20  амбасада држава Европе.Циљ манифестације је подстицање, развијање, препознавање и очување младих талената у Србији, промоција интеркултуралности, толеранције, равноправности полова, поштовање људских права, различитости, сарадње и доживотног учења.