Вести

Поклон књиге за Основну школу "Иво Лола Рибар"

  Саша Тодоровић, градоначелник Сомбора и представници Завода за уџбенике из Београда, уручили су Зорану Бораку, директору Основне школе „Иво Лола Рибар“ преко 40 књига намењених проширењу књижевног фонда школске библиотеке. Међу поклоњеним књигама највише је лектира за ученике нижих и виших разреда основне школе. Ученици ће, поред тога, читајући научити више о познатим историјским личностима, а уживаће у песмама те пратити авантуре њихових вршњака из романа прилагођених основно-школском узрасту.

  Приликом примопредаје поклона, градоначелник Тодоровић је истакао да ОШ „Иво Лола Рибар није случајно одабрана да буде прва школа у Сомбору, која ће добити овакав поклон“. - Са једне стране и сам сам радио као просветни радник и увек сам био задовољан са уџбеницима Завода и радо сам их користио у настави. Сада, као градоначелник, снажно верујем да ће овај вид сарадње, који смо данас успоставили бити само почетак нечега што ћемо оплеменити у наредном периоду. Наравно да ћемо наставити са повезивањем локалних установа са републичким институцијама и верујем да ћемо у будућем периоду учинити много. Захвалио бих се у име града директору Завода за уџбенике на овом поклону и прилици да кроз заједнички рад очувамо нашу културу, традицију и обичаје. – казао је Тодоровић.

  Драгољуб Којчић, директор Завода за уџбенике рекао је да је „донација сомборској основној школи прва у низу те да ће се акција поклањања књига основним и средњим школама наставити на нивоу целе државе, па и на оним местима у иностранству где постоје српске школе, пре свега у Будимпешти, Загребу.“ Према његовим речима: - Завод је једини државни издавач уџбеника, што значи да је издавач од интереса, за разлику од приватних издавачких кућа, које се воде једино профитом. Сви ми, данас, живимо у епохи знања, а знања нема без образовања. Ова донација јесте, управо, допринос знању и образовању. – рекао је Којчић