Вести

ПОМОЋ СТАРИМ, ИНВАЛИДНИМ И БОЛЕСНИМ ЛИЦИМА

     У приградским насељима у околини Сомбора као и самом граду евидентиран је значајан број старачких домаћинстава која нису у могућности да на адекватан начин обављају свакодневне кућне послове. Поред старачких домаћинстава присутан је и значајан број особа са инвалидитетом. Због удаљености од града, њиховог здравственог стања као и материјалног положаја, ови људи често немају ни адекватну медицинску негу.

     Град Сомбор је и ове године обезбедио средства за реализацију ванинституционалне заштите старих и болесних лица путем услуге јавног рада „ПОМОЋ И НЕГА У КУЋИ“. Јавни рад се реализује од почетка године. Извођач једног дела програма је ЦРВЕНИ КРСТ, док се други део услуга реализује преко Геронтолошког ЦЕНТРА -Сомбор. Првенствена брига Градске управе је помоћ својим старијим суграђанима а овим начином смо обезбедили потребну помоћ. Програм се финансира средствима из буџета Града у висини од 20 милиона динара. Иако је пуњење буџета доста слабо, финансирање пројекта је обезбеђено и на овај начин смо омогућили током целе године покривеност свих оних којима је овакав вид услуга потребан. Све услуге су потпуно БЕСПЛАТНЕ, - каже већник Прим. Др Зоран Парчетић, задужен за област социјалне и здравствене заштите.

     Први део програма „ПОМОЋ И НЕГА У КУЋИ“ који изводи ЦРВЕНИ КРСТ је поново покренут 15. маја и у реализацији учествује 35 геронтодомаћица/на, а обухваћено је 250 корисника. Други део програма услуга чији је извођач ГЕРОНТОЛОШКИ ЦЕНТАР- СОМБОР, је реактивиран од 01. јуна. Услугом је до сада обухваћено око 400 корисника у граду и 15 насељених места, а пружа их 50 геронтодомаћица/на. Услуга помоћи и неге у кући се обезбеђује старим, изнемоглим и хронично оболелим лицима, када је породична подршка недовољна или није расположива, која услед смањених функционалних способности изазваних инвалидитетом или болешћу нису способна да независно живе без свакодневне подршке.Приоритет у обезбеђивању услуге имају особе у старијем добу, жене старије од 60 година, мушкарци старији од 65 година, која немају склопљен уговор о доживотном издржавању, самачко домаћинство, са нижим примањима. Услуге помоћи и неге у кући обухватају: помоћ у одржавању личне и хигијене стана, помоћ у обезбеђивању исхране, помоћ у загревању просторија, помоћ у пружању основне здравствене неге, посредовање у обезбеђивању различитих врста услуга, пратња код лекара, помоћ у задовољавању социјалних, културно -забавних и других потреба- каже одборница и координаторка Јасмина Опачић.

     Сва заинтересована лица могу поднети захтев ЦЕНТРУ ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД за остваривање права на услуге „ПОМОЋИ И НЕГЕ У КУЋИ“. Информације везане за организацију и реализацију услуге се могу добити на телефон 025/482-949 или лично на адреси „ГЕРОНТОЛОШКИ КЛУБ“ Далматинска бр.3 радним даном од 8-14 часова или директно ЦРВЕНОМ КРСТУ- Апатински пут бр.19 на телефон 025/412-737 или лично.