Вести

ПОТПИСАН КОЛЕКТИВНИ УГОВОР СА ПУ „ВЕРА ГУЦУЊА“

     Представници Града, ПУ „Вера Гуцуња“ и Независног синдиката просветних радника Војводине, ПУ „Вера Гуцуња“ Сомбор, после дугих преговора, потписали Колективни уговор, који је оцењен као „максимум у оквиру законских могућности“ После 17 година, када је потписан појединачни уговор којим су регулисана права и обавезе запослених у Предшколској установи „Вера Гуцуња“, права и обавезе радника ће од 27. августа 2015. године, бити регулисани новим колективним уговором. Уговор је у име Града као оснивача потписао градоначелник Саша Тодоровић, у име послодавца - Александра Перовић, директорка вртића и у име запослених – Весна Крстић, председник Независног синдиката просветних радника Војводине (НСПРВ) – ПУ „Вера Гуцуња“ Сомбор.

    Потписници су изразили задовољство потписивањем овог значајног акта, а градоначелник Тодоровић је истакао да је реч о „документу који је битан за даље односе између Предшколске установе и града Сомбора. - Постоји веома добра сарадња између Предшколске установе и локалне самоуправе. Град је препознао све потребе наших суграђана и запослених у установи, што потврђују и програми и инвестициони радови који су у току 2015. године, од стране градског буџета потпомогнути са 12 милиона динара. Све обавезе које град има према радницима и Предшколској установи се редовно измирују и систем који је успостављен у последње време функционише веома добро. Оно што је започето у 2015. години и што очекујемо да се заврши јесте потпуна реконструкција и адаптација објекта у улици 12. Војвођанске ударне бригаде, имаћемо и инвестицију доградње магацина, кухиње и трпезарије у објекту у Спортској улици – казао је градоначелник Саша Тодоровић. Градоначелник је навео да у ПУ „Вера Гуцуња“ функционише 80 група на српском језику, на мађарском три групе, двојезично се ради са две групе деце, док су ромска деца у Бачком Моноштору интегрисана у редовне групе, а играонице су и на ромском језику. - Имамо и предлог да се уведе и немачки језик и у интензивним разговорима смо, како директорка установе, тако и ја са амбасадом Немачке и удружењем немачке заједнице „Герхард“ и Националног савета немачке националне мањине. Очекујем да ће и тај пројекат бити успешно завршен и надамо се да ће бити максимално потпомогнут од стране амбасаде Немачке – казао је градоначелник Саша Тодоровић.

     Директора ПУ „Вера Гуцуња“ Александра Перовић, захвалила се на доброј сарадњи и истакла да Град Сомбор у потпуности испуњава законске обавезе према Предшколској установи. - Овакав однос оснивача према установи, као колективу који броји 200 запослених, много значи, јер доприноси позитивној атмосфери и доноси једну врсту сигурности запосленима. Последњи уговор, који се тада звао појединачни, потписан је 1998. године, и скоро је доживео пунолетство. После дугих преговора и разговора потписали смо нови колективни уговор чији је значај у ближем регулисању права радника у односу на Закон о раду – навела је директорка вртића „Вера Гуцуња“ Александра Перовић.

     Весна Крстић, председник Независног синдиката просветних радника Војводине ПУ „Вера Гуцуња“ захвалила се преговарачком тиму који је учествовао у преговарању. - Лично нисам задовољна овим актом, али сам задовољна тиме што је урађен максимално у односу на законске могућности. То је највише што је могло да се уради, а законске баријере не дозвољавају да за раднике урадимо нешто више. Уговор потписујемо на три године и очекујем да ће и јединица локалне самоуправе као оснивач и послодавац имати слуха да све што потпишемо и да се испоштује – казала је Весна Крстић, председник НСПРВ ПУ „Вера Гуцуња“.