Вести

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О ЗАШТИТИ ЖРТАВА ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

У скупштинској сали Градске управе града Сомбора, представници локалне самоуправе, Националне службе за запошљавање, Полицијске управе, здравствених и институција социјалне заштите потписали су Меморандум о разумевању, добрим намерама и сарадњи у домену заштите жртава трговине људима

 У великој сали зграде Жупаније, потписан је Меморандум о разумевању, добрим намерама и сарадњи у домену заштите жртава трговине људима. Потписници Меморандума, који представља основ за будућу сарадњу у овом важном пољу заштите људских права су: Саша Тодоровић, градоначелник града Сомбора, Силвија Крањц, директор Центра за социјални рад Сомбор, Саша Дмитрашиновић, начелник Полицијске управе Сомбор, Биљана Клипа, секретар градске организације Црвеног крста Сомбор, Немања Делић, в.д. директора Дома ученика средњих школа Сомбор, Др Емеше Ури, директор Дома здравља „Ђорђе Лазић“ Сомбор, Секула Тањевић, директор Националне службе за запошљавање филијала Сомбор и Др Милан Грба, директор Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор.

Присутнима се, непосредно пре самог потписивања меморандума обратили Сања Кљајић, директор Центра за заштиту жртава трговине људима Републике Србије и Саша Тодоровић, градоначелник Сомбора.

- Током претходних двадесетак година друштвено-политички немири и економске прилике довеле су до наглог повећања миграција ка Европској Унији. Ове промене и кретања људи допринеле су повећању уочљивости проблема трговине људима. Сама трговина људима, посебно женама и децом је проблем светских размера. Он погађа земље у транзицији али и индустријске развијене земље. Овај феномен обухвата фазе трговања, транспорта и експлоатације жртава, а дешава се како у земљама порекла, тако и у земљама транзита и крајњег одредишта. У свим фазама и свим земљама, жене, деца и мушкарци подвргавају се различитим облицима злостављања. Иако се наш град и регион налазе у фази политичке стабилности, трговина људима и даље представља комплексан и динамичан феномен који захтева свеобухватни правни и друштвени приступ и примену ефикасних мера на плану превенције, сузбијања и кажњавању учинилаца и заштите жртава. Уочивши реалну опасност од различитих видова злоупотребе у ланцу нелегалног посла трговине људима, Међународна организација за миграције из Београда и Министарство унутрашњих послова, у сарадњи са десет градова и општина у Србији, међу којима је и Сомбор, реализују пројекат оснаживања системског партнерства у спровођењу Националне стратегије за борбу против трговине људима. – казао је Тодоровић и навео да је у претходном периоду формиран Локални координациони тим за борбу против трговине људима у чијем саставу су представници: Центра за социјални рад, Црвеног крста, Дома ученика средњих школа, Опште болнице „Радивој Симоновић“, Полицијске управе Сомбор и локалне самоуправе. По речима Тодоровића, Сомбор је успоставио партнерство са носиоцима пројекта који су чланове сомборског тима, кроз серију семонара и обука, оснажили и припремили за изазове са којима ће се сеуочавати у овој проблематици.