Вести

ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ ОБЈЕКТА ЗА СМЕШТАЈ МИГРАНАТА

Објекат за прихват и смештај миграната биће изграђен и у Сомбору. Изградњу ће финансирати Савезно министарство за економску сарадњу и развој СР Немачке, а реализоваће немачка хуманитарна ораганизација Хелп  (Help-Hilfe zur Selbsthilfe e.V.).

Уговор о изградњи објекта за прихват миграната потписали су Саша Тодоровић, градоначелник Сомбора и Александра Бркић, директор канцеларије Хелп-а у Србији.

Према речима градоначелника Тодоровића када је почела мигрантска криза са Хелп-ом су вођени  прелиминарни разговори о реконструкцији једног објекта, али у међувремену је одлучено да се локација промени.

„Објекат ће се градити на парцели која је у власништву града и налази се у Шикари, а град ће обезбедити и сву потребну пратећу инфраструктуру. Објекат ће бити величине 550 квадратних метара и намењен је за прихваат око сто најугроженијих миграната. Мигрантска криза је у успону, на граници са Македонијом чека 20.000 миграната и радове ћемо започети како би били спремни за сваку ситуацију“ – казао је градоначелник Тодоровић.

Када криза прође, објекат остаје Граду и биће у власништву града Сомбора, речено је приликом потписивања уговора. „Објекат ће Граду користити за збрињавање угрожених категорија нашег становништва,  првенствено  старих  лица која ће у том излетишту имати прилику да бораве. Објекат ће се у сарадњи са школама моћи користити и у образовне сврхе и деца млађег узраста ће моћи да бораве у њему. У реализацију пројекта биће укључена сва градска јавна комунална предузећа како би објекат био завршен у планираном року“ – казао је градоначелник Тодоровић.

Александра Бркић, директор канцеларије Хелп-а у Србији захвалила се градоначелнику и градским службама на сарадњи током проналажења локације и исходовања потребних дозвола.

„Организација  Хелп се од самог почетка мигрантске кризе укључила и помаже Влади Републике Србије у превазилажењу проблема насталих услед доласка миграната.  Активни смо у многим локалним заједницама које трпе највећи притисак мигрантске кризе. Обезбедили смо испоруке хране и хигијенских пакета, а сада смо активни у реконструкцији објеката који ће користити као привремени смештај миграната. Наш циљ је да помогнемо локалним заједницама да се суоче са овом ситуацијом у којој смо се нашли. Уверена сам да ћемо заједничким снагама успети да овај пројекат приведемо крају, и ако све буде текло као до сада, објекат ће бити завршен до краја априла“ – изјавила је Александра Бркић, директор канцеларије Хелп–а у Србији.