Вести

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ИЗ ОБЛАСТИ ВОДОПРИВРЕДЕ ВРЕДНИ 43 МИЛИОНА

  Градоначелник града Сомбора, Саша Тодоровић и Бранислав Богарошки, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство потписали су четири уговора по конкурсима Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство укупне вредности преко 43 милиона динара. Реч је о уговорима о суфинансирању изградње објеката водоснабдевања, канализационе мреже и одводњавања на територији града Сомбора и околних насељених места.

  На конференцији за медије, која је одржана након свечаног пријема у кабинету градоначелника, Бранислав Богарошки се захвалио домаћинима на гостопримству и „на томе што град Сомбор од почетка године учествује на готово свим конкурсима које расписују разни покрајински секретаријати, те је тако постао један од највећих корисника и сарадника Покрајинске владе“. - Град Сомбор је препознао значај онога што ради покрајинска администрација и на наша средства определио висок износ сопствених средстава како би сви пројекти на којима учествује били одобрени и реализовани. Данас потписујемо четири уговора којима ће град Сомбор, уз 13 милиона сопствених средстава добити 16 милиона динара за уређење каналске мреже у функцији одводњавања пољопривредног земљишта, као и 27 милиона динара намењених за изградњу, поправку и одржавање водоводне и канализационе мреже у граду и насељеним местима. Од тога са 5 милиона динара финансирамо изграду црпне станице у Светозар Милетићу а са 2 милиона динара пројектовање и изградњу канализационе мреже у Капетановој улици у Сомбору. Морамо одговорно да се понашамо према систему водопривреде како бисмо избегли катастрофалне поплаве какве су биле прошлогодишње. Такође, надам се да ће модел сарадње, који имамо са локалном администрацијом у Сомбору и даље опстати и да ће у будућности само добити на значају. – казао је Богарошки.

  Према речима Саше Тодоровића, градоначелника Сомбора, „добра сарадња између града Сомбора и покрајинских институција се наставља.“ - Укупна сума које ће бити утрошена у наредном периоду превазилази износ од 43 милиона динара. То су средства која подразумевају изградњу аутономног система за дезинфекцију воде, који ће користити потпуно нове методе пречишћења воде помоћу природног хлора, без употребе штетних хемикалија. Са друге стране, црпна станица у Светозар Милетићу је изузетно значајна, јер ће омогућити повезивање околних насељених места, пре свега Станишића, Риђице и Алексе Шантића на постојећи крак који је изграђен преко Чонопље. – рекао је Тородорић и нагласио како је водоснабдевање један од пет приоритета његове администрације и овогодишњег буџета града Сомбора. - У наредном периоду наставићемо са учешћем на покрајинским конкурсима, како бисмо на најбољи могући начин искористили доступна средства и упослили локална комунална предузећа. Ту, првенствено мислим на пројекте везане за пошумљавање где би се упослили капацитети ЈКП „Зеленило“ и других. – истакао је Тодоровић.

  На конференцији за медије, одржаној поводом потписивања уговора о суфинансирању изградње објеката водоснабдевања, канализационе мреже и одводњавања на територији града Сомбора и околних насељених места, градоначелник Сомбора говорио је и о тренутној ситуацији у Фабрици акумулатора Сомбор (ФАС). Као градоначелник Сомбора имам обавезу да све своје суграђане упознам са тренутним стањем у Фабрици акумулатора, која је у претходном периоду доживела праву агонију. Не улазећи у ранија дешавања, власничке односе и томе сличне ствари желео бих да кажем да је пронађен закупац за ФАС. То је фирма „Вискол“ из Ветерника, која је дала банкарске гаранције и обавезала се на плаћање месечног закупа као и свих комуналних трошкова и дажбина који произилазе из рада фабрике. Фирма „Вискол“ ће ангажовати осигурање, заштитарску службу и у најкраћем року поново запослити 200 радника. Инжењери и стручњаци ове фирме су већ у ФАС-у где раде на прегледу машина и њиховом оспособљавању, будући да фабрика није радила готово годину дана. Разговорима између локалне самоуправе и стечајног управника постигнут је циљ који смо имали на почетку, а то је поновно покретање производње из враћање радника и очување имовине фабрике. – рекао је градоначелник Тодоровић.