Вести

ПРЕДСТАВНИЦЕ ГрО СНС СОМБОР УЧЕСТВОВАЛЕ НА ПАНЕЛУ О РОДНОЈ РАВНОПРАВНОСТИ

У организацији Скупштине Града Новог Сада, а уз подршку Министарства одбране и Бранкице Јанковић, поверенице за заштиту равноправности, организована је панел дискусија под називом „Родна равноправност и спречавање дискриминације над женама“, у којој су учествовале и представнице Уније жена, Уније пензионера и Савета за социјална питања ГрО СНС Сомбор.

-Питање родне равноправности и једнаких могућности је питање одрживог развоја и економског просперитета, рекла је Бранкица Јанковић на почетку дискусије.

Иако су законодавним оквиром мушкарци и жене равноправни, пракса не показује исто. Област у којој су жене највише дискриминисане јесте тржиште рада, тако да су жене чешће мање плаћене него мушкарци.

Испред Института за стратегијска истраживања Министарства одбране, обратила се директорка, др Јованка Шарановић, која је нагласила да се жене залажу за једнаке могућности како би се потпуно истакле својим знањем и професионалним квалитетима.

Пуковник др Катарина Штрбац је поздравила присутне рекавши да је веома битно да жене слободно доносе одлуке у сопственом животу, као и да се институционално, кроз систем образовања, уведе нови дискурс о родној равноправности у породици, где се још увек подупиру стереотипни обрасци понашања и родне улоге.

Овакав вид окупљања жена из различитих градова у Војводиини добар је пример умрежавања и размене искустава, са општим закључком да је неопходно присуство мушког дела популације како би се и они упознали са проблемима са којима се жене у политици сусрећу, јер родна равноправност се не тиче само жена, већ се односи на коришћење свих постојећих ресурса и квалитета живота свих грађана.

Што се тиче нашег града, показали смо позитиван тренд по питању родне равноправности. У бројним институција се жене налазе на руководећим положајима, а посебно се можемо похвалити чињеницом да Сомбор данас има градоначелницу, Душанку Голубовић, која је уједно и један од повереника ГрО СНС Сомбор