Вести

РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА „ПОМОЋ ТЕЖЕ ЗАПОШЉИВИМ ГРУПАМА“

Градоначелник Сомбора Саша Тодоровић, као представник локалне самоуправе, потписао је споразум о отварању нових јединица за помоћ незапосленима у Сомбору. Споразум између Националне службе за запошљавање (НСЗ) и представника локалних самоуправа, потписан је у склопу реалилзације пројекта Европске уније „Помоћ теже запошљивим групама“. Представницима локалних самоуправа обратили су се Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Стефан Худолин, саветник у Делегацији ЕУ у Србији и Зоран Мартиновић, директор НСЗ.

Циљ који се реализацијом споразума жели постићи јесте да се отварањем нових јединица помогне незапосленима у тражењу посла, али и да се локалне самоуправе активније укључе у пружање те помоћи. Споразумом је регулисано отварање 40 нових Клубова за тражење посла, десет Центара за информисање и професионално саветовање и 80 самоуслужних радних станица у просторијама локалних самоуправа. 

На иницијативу Градоначелника Саше Тодоровића, предложено је да се у насељеним местима Станишић и Кљајићево отвори таква напредна самоуслужна радна станица које ће не само мештанима  ових места , него и мештанима из непосредне близине, омогућити да се лакше информишу о слободним радним местима преко сајта Националне службе а све у циљу смањења стопе незапослености. Национална служба обезбеђује опрему и особље за несметани рад  самоуслужних станица а локална самоуправа обезбеђује адекватан простор и после  12 месеци преузима на себе одрживост јединица за помоћ незапосленима. Пројекат финансира Европска унија са 6,5 милиона евра, а суфинансира Национална служба за запошљавање са 3,6 милиона евра. Додатних 1,2 милиона евра Европска унија издвојила је за помоћ имплементације пројекта