Вести

РОДНИ КРАЈ НОСЕ У СРЦУ

„Хог-Керние“ jе име немачког удружења које су основали некадашњи становници Кљајићева и околних места. Реч је о људима који су дане своје младости и детињства провели у овом селу крај Сомбора, али нису дозволили да време избрише успомене.

Председник удружења је професор Хелмут Шмит, који са породицом живи у општини Берглен, недалеко од Штудгарта, а чији су родитељи пореклом из Кљајићева. Са колегама из удружења, овај господин сваке друге године посећује Кљајићево и својим гестовима манифестује нераскидиве везе са родним завичајем свога оца и своје мајке. Удружење је повезано и са исељеницима који данас живе на другим континентима, па је постало уобичајено планирање сусрета и истовремених посета „некадашњем заједничком дворишту“ на северу Бачке.

Да није реч само о носталгији, представници удружења „Хог-Керние“ су доказали бројним акцијама које њиховим посетама дају далеко ширу димензију. У последње две године су донирали 9 монитора и 9 лаптопова ОШ „Никола Тесла“ из Кљајићева, а новчано су помогли вртић, цркву, КУД „Ђурђевак“...

Господина Шмита је приликом последње посете нашој општини угостио Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора. Госту из Немачке су уручени захвалница и симболичан поклон, а Ратковић је изразио задовољство због помоћи и донација у Кљајићеву од стране немачког удружења:

-Ово је прелеп гест који у данашње време представља диван пример поштовања и сећања на место одрастања. Овакве донације значе много за развој наших села и било би лепо да намере људи из удружења „Хог-Керние“ подстакну низ сличних акција.

Деценије су прошле откако су Немци напустили Кљајићево, али по свему судећи, војвођанско село је оставило неизбрисиве трагове у срцима некадашњих мештана.