Вести

SARADNJA SOMBORA I PIROTA U NEGOVANJU TRADICIJE ĆILIMARSTVA

Antonije Ratković, zamenik gradonačelnice Sombora, zajedno sa gradonačelnikom Pirota i  ambasadorkom Australije, obišao je i podržao prolećnu “Tkačku koloniju” na Staroj planini. Kolonija je nastala na inicijativu žena tkalja i čuvara starih zanata iz Sombora i Pirota.

Ćilimarstvo je nekada predstavljalo značajnu privrednu granu u ovim krajevima, a 2015. godine je ovaj zanat bio glavni povod da CNN poseti Srbiju i napravi zavidnu reportažu.
Veoma sam zadovoljan što se ovaj projekat razvija, i što je nakon uspešne jesenje tkačke smotre u Staparu, organizovana i prolećna manifestacija. Naš grad je izuzetno ponosan što je deo ovako kreativnog projekta i uviđa veliki značaj razvijanja i unapređenja kulturne baštine naših predaka, kao i učvršćivanja saradnje lokalnih samouprava u našoj zemlji. Vidimo u ovome i perspektivu u ekonomskom osnaživanju žena iz ruralnih krajeva” – istakao je zamenik gradonačelnice Sombora.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, obećao je da će lokalna samouprava  i dalje podržavati napore da se oživi tradicionalno ćilimarstvo, nastavi saradnja sa Somborom, a krajnji cilj bio bi proizvodnja namenjena tržištu.

Među predstavnicima diplomatskog kora koji su podržali promociju ovog brenda na Staroj planini, bila je i ambasadorka Australije, Džilijen Fini, koja smatra da treba istrajati u oživljavanju ovog zanata i da zajedničko angažovanje mora rezultirati uspehom.

Tkačku koloniju su organizovali nacionalno strukovno udruženje “Etno mreža” u saradnji sa gradskim upravama gradova Sombora i Pirota, zadrugom za proizvodnju ćilima “Damsko srce”, a uz veliku podršku ambasada Australije i SAD-a, NALED-a, Fakulteta Primenjenih Umetnosti, Etnografskog Muzeja u Beogradu i drugih relevantnih institucija. Tkalje iz Sombora, Pirota, Beograda, Kikinde, Vršca i ostalih gradova, razmenile su iskustva, dok je priznanje za najbolji ćilimarski motiv pripalo našoj sugrađanki, Anji Ilić Paljković.