Вести

СЛОВАЧКИ НОСИОЦИ АКЦИЈЕ “СЛОВЕНСКИ СВЕТ” ПОСЕТИЛИ СОМБОР

Наш град је прошле суботе угостио представнике мотоциклистичког клуба “Словенски мото свет”, из словачког града Нитре. Чланови овог клуба су 2015. године покренули акцију обилазака словенских земаља, а све у циљу неговања заједништва и пријатељства међу словенским народима. Траса “Словенски мото свет” већ је прошла кроз Русију, Белорусију, Пољску, Украјину и Чешку, да би се 20. августа зауставила у Сомбору. Избор војвођанског града не чуди, јер управо на територији наше покрајине живи скоро 60.000 Словака. У сваком граду који посете, словачки бајкери имају обичај да посаде дрво липе које представља стари симбол словенства. Др Зоран Парчетић, председник Скупштине града, поздравио је госте из Нитре и уручио им протоколарне поклоне града Сомбора, док им је Антонио Ратковић, заменик градоначелнице, пожелео пријатан боравак у нашем граду.

“Задовољство нам је угостити мотоциклисте из Словачке и подржати њихову акцију која има за циљ показивање жеље за уједињењем и зближавањем словенског живља, као и подсећање на историју, културу и заједничке корене наших народа. Ова посета представља темељ за успостављање сарадње, пријатељских и економских односа између Словачке и нашег града”, изјавио је заменик градоначелнице Сомбора.

Госте је са историјом и обележјима Сомбора упознао господин Милан Војновић из “Туристичке организације града”. Посебну пажњу Словака је привукла чувена слика “Битка код Сенте”, као и казивање легенде о истој. Након официјелног пријема у великој сали Скупштине града, “словенска браћа” су се упутила у парк на Сонћанском путу где је симболично посађена млада стабљика словенске липе. Представник словеначких мото-мајстора, Петер Цагала, уручио је председнику Скупштине уникатну плакету израђену од липиног дрвета. “Прошле године на мото скупу у Севастопољу, у Русији, дошло је до сусрета са професором Марком Шарчанским, једним од сомборских мотоциклиста, а том приликом се и родила идеја о реализацији оваквог дружења и ширењу мисије зближавања словенских народа. Одушевљен сам организацијом скупа у Сомбору и заиста се сви осећамо као код куће”, изнео је своје утиске господин Цагала.

Групи су се придружили сомборски мото-мајстори, након чега су заједно прошетали центром Сомбора, обишли храм Светог Георгија, “Споменик српским, руским и румунским борцима из Првог светског рата”, манастир Св. Архиђакона Стефана и руско гробље, где су Антонио Ратковић, заменик градоначелнице и господин Милан Бенц, један од иницијатора клуба “Словенски мото свет”, положили венац на “Споменик руским официрима и борцима из Другог светског рата”. Дружење словенске браће настављено је уз ручак на општинском бунгалову.

Планови за наставак неговања пријатељства између два града су потврђени са обе стране, што доприноси очувању традиције, упознавању омладине са коренима словенских народа и успостављању “мостова сарадње” нашег града са иностранством.